Angelino szilva

Az Angelino szilva egy Japánszilva fajta. A szilva fajták sokszínűsége lehetővé teszi, hogy a szilva szezon július közepétől egészen október elejéig tartson. Az alma és körte mellett a szilva az utolsó gyümölcs, amit a nyár vége kínál. A csonthéjasok családjához tartozik, fajtaválasztéka igen széleskörű. Az éghajlattól függően különböző méretű, színű és ízű gyümölcsöt szüretelhetünk. A gyümölcs húsa zöldessárga, lédús, íze a savanykástól a mézédesig változik. 

Angelino szilva

Ennek a későn érő szilva fajtának a gyümölcse nagy, gömb alakú, héja lilás-feketés színű. A húsa kellemes ízű, sárga színű, kemény, magvaváló. A magja kicsi. Fája erős növekedésű, melynek koronája szétterülő. Megbízhatóan és rendszeresen terem, gyümölcse hosszan tárolható, jól szállítható. Szeptember végétől október elejétől szedhetők zamatos, aromás gyümölcsei. Főleg friss fogyasztásra alkalmas, de lekvárnak, dzsemnek készítve is kitűnő.

A szilva fajták egy része Kínából származik, ahol napjainkban a japánszilva különböző fajtáit termesztik. Korábban ezek a fajták nem voltak termeszthetőek Európában csak a mediterrán országokban, azonban a globális felmelegedés következtében már hazánk is alkalmas lett különböző japán szilva fajta termesztésére is. A japánszilva és a cseresznyeszilva keresztezésével pedig még északabbra fekvő területeken is lehetőség nyílt e nemesített fajták termesztésére.

Legelterjedtebb japánszilva fajták a teljesség igénye nélkül:

  • Oishi-Vase
  • Gauota
  • Shiro
  • Santa Rosa
  • Fortune
  • Tatjana
  • Zurna

Ezek többsége amerikai eredetű, ott termesztett fajta, kisebb méretű tetszetős gyümölcsöket terem a viszonylag erős növekedésű szilvafákon. Ezek a gyümölcsök éppoly egészségesek, mint az egyéb szilva fajták gyümölcsei, rendszeres fogyasztásuk igazán jótékonyan hat a szervezetre.

A szilva nem utó érő, viszont teljes érésben szedhető, mert a gyümölcshús éretten sem esik szét. A teljes érés jele, hogy a kocsány körül ráncosodni kezd a gyümölcs. Ilyen állapotban alkalmas igazán friss fogyasztásra, de lekvárnak, dzsemnek, aszalványnak is. A szilvabefőtt készítéséhez már korábban le kell szedni a gyümölcsöket. 

https://www.tuja.hu/szilva.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom