Tartalomjegyzék
Az aszalt szilva hatása akárcsak a nyers gyümölcsé rendkívül jótékonyan hat elsősorban az emésztésre. A szilva aszalás már ősidők óta ismert és használt módja annak, hogy a többlet gyümölcsöket megfelelően tudják tárolni. Ezekre a tárolásokra a különböző éghajlatú területeken más-más tartósítási módszerek alakultak ki.
A hideg, mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.
Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melynek során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, amit már a Kínai Birodalomban is alkalmaztak.
Szilva aszalás módjai
30-nál is több a jól aszalható gyümölcsfajok száma a világon, hazánkban főleg a szilva, ezenkívül az alma, körte, meggy, sárgabarack és füge aszalásának volt nagy hagyománya.
Aszalási módok:
- napon, vagy tűz felett
- aszaló kemencékben
- üzemi módszerekkel
Aszalt szilva hatása
Az aszalt szilva fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezetre:
- hasznos segítség az emésztési panaszok kezelésében
- hatékony hashajtó
- segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
- segít a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében
- jótékonyan hat a koleszterinszintre
- csökkenti a magas vérnyomást
- segít a túlevés – ezáltal az elhízás – megelőzésében
- javítja a csontok egészségét, csökkenti a csontritkulás kialakulásának lehetőségét
- vérkeringést fokozó hatása is van
Hagyományosan otthoni, házi feldolgozásban készültek az aszalványok. Manapság is készíthető ugyanígy, érdemes figyelni arra, hogy a szilvát, almát, körtét sütőben elő kell aszalni sütőben a gyümölcs szeleteket. Itt arra azért jobban figyelni kell, mert a karamellizáció sokat ronthat is a gyümölcsök fogyasztási értékén. Azonban jó tudni, hogy a kissé hibás, sérült gyümölcs szeletek aszalvány állapotban már nem romlanak.
A jó aszalvány húsa rugalmas, a gyümölcsben a mag elmozdul, de minden más zamatanyagát a gyümölcs koncentráltan kínálja.
Az aszalás legfőbb előnyei: megőrződnek a beltartalmi értékek, nem igényel tartósító szereket, hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak; helyigényük fele, akár tizede a friss gyümölcsének. Célszerű az aszalványokat száraz helyen, szitazsákban vagy más likacsos anyagból készült zsák, vagy légmentesen üvegbe tenni az aszalványokat.
https://www.nosalty.hu/alapanyag/aszalt-szilva
Vissza a kategória cikkeihez