Az aszalt szilva hatása akárcsak a nyers gyümölcsé rendkívül jótékonyan hat elsősorban az emésztésre. A szilva aszalás már ősidők óta ismert és használt módja annak, hogy a többlet gyümölcsöket megfelelően tudják tárolni. Ezekre a tárolásokra a különböző éghajlatú területeken más-más tartósítási módszerek alakultak ki. A hideg, mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melynek során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, amit már a Kínai Birodalomban is alkalmaztak.  

Szilva aszalás módjai

30-nál is több a jól aszalható gyümölcsfajok száma a világon, hazánkban főleg a szilva, ezenkívül az alma, körte, meggy, sárgabarack és füge aszalásának volt nagy hagyománya.

Aszalási módok:

  • napon, vagy tűz felett
  • aszaló kemencékben
  • üzemi módszerekkel

Aszalt szilva hatása 

Az aszalt szilva fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezetre:

  • hasznos segítség az emésztési panaszok kezelésében
  • hatékony hashajtó
  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
  • segít a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében
  • jótékonyan hat a koleszterinszintre
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • segít a túlevés – ezáltal az elhízás – megelőzésében
  • javítja a csontok egészségét, csökkenti a csontritkulás kialakulásának lehetőségét
  • vérkeringést fokozó hatása is van

Hagyományosan otthoni, házi feldolgozásban készültek az aszalványok. Manapság is készíthető ugyanígy, érdemes figyelni arra, hogy a szilvát, almát, körtét sütőben elő kell aszalni sütőben a gyümölcs szeleteket. Itt arra azért jobban figyelni kell, mert a karamellizáció sokat ronthat is a gyümölcsök fogyasztási értékén. Azonban jó tudni, hogy a kissé hibás, sérült gyümölcs szeletek aszalvány állapotban már nem romlanak. 

A jó aszalvány húsa rugalmas, a gyümölcsben a mag elmozdul, de minden más zamatanyagát a gyümölcs koncentráltan kínálja.

Az aszalás legfőbb előnyei: megőrződnek a beltartalmi értékek, nem igényel tartósító szereket, hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak; helyigényük fele, akár tizede a friss gyümölcsének. Célszerű az aszalványokat száraz helyen, szitazsákban vagy más likacsos anyagból készült zsák, vagy légmentesen üvegbe tenni az aszalványokat. 

https://www.nosalty.hu/alapanyag/aszalt-szilva

Vissza a kategória cikkeihez