Aszalt szilva kompót

Az aszalt szilva kompót egy fűszeres, finom édesség, mely akár ünnepi asztalok fénypontja is lehet. Elkészítése nagyon egyszerű és hűtőben akár 2 hétig is tárolható. Különböző egyéb aszalt gyümölcsökkel pedig tovább is variálható, igazán csak az ízlésünk szab határt.

Aszalt szilva kompót recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg aszalt szilva
  • 4 dl must
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 1 dl konyak
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • cukor ízlés szerint

Aszalt szilva kompót elkészítése:

Mielőtt hozzálátunk az elkészítésének a megmosott aszalt szilvát egy éjszakán át be kell áztatni.

  1. Ki kell magozni a szilvákat.
  2. Majd fel kell tenni a mustba főni.
  3. Addig kell főzni, amíg puha nem lesz, de vigyázva rá, hogy ne essen szét a gyümölcs.
  4. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, cukorra, reszelt citrom héjával.
  5. Miután megfőtt, kivesszük a szilvát.
  6. A levét rászűrjük, konyakkal ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.

Aszalt szilvás kompót recept – másképp

Ez a recept tovább variálható egyéb aszalt gyümölcsök hozzáadásával is. Alábbi hozzávalókból is kitűnő ízű nassolnivaló készíthető.

Hozzávalók a vegyes aszalt gyümölcsös kompóthoz:

  • 10 dkg aszalt szilva
  • 5 dl víz
  • 10 dkg aszalt meggy
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 kezeletlen citrom
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 10 dkg kristálycukor, vagy ízlés szerint méz, édesítő

Aszalt szilva kompót recept elkészítése:

  1. Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, fazékba tesszük és felöntjük vízzel.
  2. Hozzáadjuk acitromhéjat, egy kis darab egész fahéjat, a cukrot, és addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Vigyázni kell arra, hogy a gyümölcsök ne főjenek túl, ne essenek szét.
  3. Az elkészült kompótot levesszük a tűzről, kihűtjük, és belefacsarjuk a citrom levét. Hűtve tálaljuk.

A szárított gyümölcsök magas ásványi anyag tartalma, a fűszerek emésztést elősegítő hatása miatt nem csak az élvezeti értéke nagy. A gyümölcsöket persze ízlés szerint változtatható. Kerülhet bele még szárított áfonya, tőzegáfonya, goji bogyó, aszalt körte, cseresznye, mazsola, a kombinációk száma végtelen.

https://gasztroabc.hu/recept/16858_aszaltgyumolcs-kompot/

Vissza a kategória cikkeihez