Tartalomjegyzék
Az aszalt szilva kompót egy fűszeres, finom édesség, mely akár ünnepi asztalok fénypontja is lehet. Elkészítése nagyon egyszerű és hűtőben akár 2 hétig is tárolható. Különböző egyéb aszalt gyümölcsökkel pedig tovább is variálható, igazán csak az ízlésünk szab határt.
Aszalt szilva kompót recept
Hozzávalók:
- 60 dkg aszalt szilva
- 4 dl must
- 1 db kezeletlen citrom
- 1 dl konyak
- csipetnyi őrölt fahéj
- szegfűszeg
- cukor ízlés szerint
Aszalt szilva kompót elkészítése:
Mielőtt hozzálátunk az elkészítésének a megmosott aszalt szilvát egy éjszakán át be kell áztatni.
- Ki kell magozni a szilvákat.
- Majd fel kell tenni a mustba főni.
- Addig kell főzni, amíg puha nem lesz, de vigyázva rá, hogy ne essen szét a gyümölcs.
- Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, cukorra, reszelt citrom héjával.
- Miután megfőtt, kivesszük a szilvát.
- A levét rászűrjük, konyakkal ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.
Aszalt szilvás kompót recept – másképp
Ez a recept tovább variálható egyéb aszalt gyümölcsök hozzáadásával is. Alábbi hozzávalókból is kitűnő ízű nassolnivaló készíthető.
Hozzávalók a vegyes aszalt gyümölcsös kompóthoz:
- 10 dkg aszalt szilva
- 5 dl víz
- 10 dkg aszalt meggy
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 1 kezeletlen citrom
- fahéj
- szegfűszeg
- 10 dkg kristálycukor, vagy ízlés szerint méz, édesítő
Aszalt szilva kompót recept elkészítése:
- Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, fazékba tesszük és felöntjük vízzel.
- Hozzáadjuk acitromhéjat, egy kis darab egész fahéjat, a cukrot, és addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Vigyázni kell arra, hogy a gyümölcsök ne főjenek túl, ne essenek szét.
- Az elkészült kompótot levesszük a tűzről, kihűtjük, és belefacsarjuk a citrom levét. Hűtve tálaljuk.
A szárított gyümölcsök magas ásványi anyag tartalma, a fűszerek emésztést elősegítő hatása miatt nem csak az élvezeti értéke nagy. A gyümölcsöket persze ízlés szerint változtatható. Kerülhet bele még szárított áfonya, tőzegáfonya, goji bogyó, aszalt körte, cseresznye, mazsola, a kombinációk száma végtelen.
https://gasztroabc.hu/recept/16858_aszaltgyumolcs-kompot/
Vissza a kategória cikkeihez