Aszalt szilva

Az aszalt szilva kiválóan felhasználható sütikben, müzlikben, de főételekben és salátákban is. Az aszalás egy ősi tartósítási módszer, amelyet évszázadok óta alkalmaznak gyümölcsök, zöldségek és más élelmiszerek tartósítására. Ennek a módszernek az alapelve az, hogy a víz elpárologtatásával csökkentjük az élelmiszer nedvességtartalmát, így megakadályozzuk a mikroorganizmusok (például penész és baktériumok) térnyerését ezáltal hosszabb ideig tárolhatók.

A gyümölcsök aszalása már évszázadok óta ismert és alkalmazott eljárás a gyümölcsök tartósítására.  A szilva aszalás – akárcsak a többi gyümölcs aszalása – és a termények, akár állatok tartósításának feltételei az ember korai időszakában még a véletlen megfigyelésekből alakult ki. A különböző területeken más-más módszereket alkalmaztak. Amíg a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, addig a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Szilva aszalása

Az aszalás évezredek óta létezik, és a napenergiát vagy mesterséges szárítóberendezéseket használják a nedvesség eltávolítására. A szilva aszalása különösen népszerű, mivel a szárítás folyamán koncentrálódik az íze és édesedik, így az aszalt szilvák kiváló csemegeként, vagy akár sütik és müzlik összetevőjeként is felhasználhatók.

Az aszalás folyamata általában a következő lépéseket tartalmazza:

1. Gyümölcs előkészítése: Az érett, friss szilvákat megmossák, kettévágják és kimagozzák.

2. Szárítás: Az aszalás során a szilvákat elrendezik egy aszalórács vagy tálcák segítségével, hogy egyenletesen legyenek eloszlatva. A napfényes időben az aszalóracsokat a napon hagyják, vagy mesterséges szárítóberendezéseket használnak. A nedvesség fokozatosan eltávozik a gyümölcsből.

3. Hűtés és tárolás: Az aszalt szilvákat hűtőtálcákra helyezik, hogy hőmérsékletük visszazártassa a környezeti hőmérsékletre. Ezután légmentesen lezárt tartályokban vagy zsákokban tárolják őket a továbbiakban.

Aszalt szilva tárolása, felhasználása

Az aszalt szilva kiválóan felhasználható sütikben, müzlikben, főételekben és salátákban is. Gazdag rostforrás, amely segíthet az emésztésben és a telítettség érzésében. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünk számára. Továbbá, magas antioxidáns tartalma is hozzájárulhat az egészséghez, mivel védelmet nyújthat a szervezetnek a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

Tárolása

Az aszalt szilva hosszabb távon is tárolható, jól záródó dobozban, hűvös, fénytől védett helyen. Az aszalás legfőbb előnyei: megőrződnek a beltartalmi értékek, nem igényel tartósító szereket, hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak; helyigényük fele, akár tizede a friss gyümölcsének. Célszerű az aszalványokat száraz helyen, szitazsákban vagy más likacsos anyagból készült zsák, vagy légmentesen üvegbe tenni az aszalványokat. 

Így a szezonon kívüli időszakokban is élvezhetjük a szilva jótékony hatásait és ízét. Azonban fontos mértékkel fogyasztani, mivel az aszalás során a kalóriatartalom is koncentrálódik, és könnyen túlzásba eshetünk a fogyasztásával. Ugyanis könnyedén a nassolás helyébe léphet. Finom ízével akár tízóraira, uzsonnára is jó választás, de csak mértékletes fogyasztása javasolt magas cukortartalma miatt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez