Tartalomjegyzék
A diós szilvalekvár egy egészen különleges ízvilágú lekvár, mely a hagyományos szilvalekvár felturbózott változata. Érdemes kipróbálni annál is inkább, mert majdnem egy időben érnek, illetve karácsonyi ajándéknak is egy egészen különleges ajándék lehet. Főleg, ha csinos üvegekbe töltjük és szépen feldíszítjük. Bármilyen süteménybe, palacsintába, kalácsra, kenyérre felhasználható zamatos lekvár.
Diós szilvalekvár recept
Hozzávalók:
- 1,1 kg szilva (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 1,5 dl vörösbor
- 12,5 dkg apróra vágott dió
- 35 dkg cukor
- 1 tasak zseléfix
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Szilva, dió előkészítése a befőzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- kimagozás
- a diót megpucoljuk, apróbb darabokra vagdossuk
A diós szilvalekvár főzésének lépései:
- A kimagozott szilvát felaprítjuk, majd összekeverjük a dió darabokkal és hozzáöntjük a vörösbort is.
- A kimért cukorból elveszünk 2 evőkanálnyit, amit a zseléfixhez kell hozzáadni és azzal elkeverni.
- Az elkevert zseléfixet a diós szilvához adjuk, majd feltesszük főni.
- Állandó keverés mellett erős lángon fel kell forralni az egészet.
- Ekkor önthetjük hozzá a maradék cukrot is, amit elkeverünk a forró lekvárban.
- További állandó keverés mellett legalább 1 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről.
- Majd tölcsér segítségével forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe merni és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Száraz dunsztban kell tenni (érdemes felfordítani az üvegeket egy fél órára) és abban kell tartani egy napig, majd felcímkézve a mehetnek a kamra polcaira.
A lekvár tárolása, felhasználása:
Tárolása hűvös, száraz helyen történjen. Jó, ha tudjuk, hogy bár a szilvalekvár évekig is eláll, ennek a lekvárnak az eltarthatóságát a dió csökkenti. Ezért érdemes felcímkézni és felírni rá a készítés dátumát is.
Ezt a sűrű lekvárt süteményekbe, palacsintára, diós tésztára, pirítósra vagy finom kalácsra egyaránt kenhetjük. A szilvalekvár pedig az emésztésre is rendkívül jótékonyan hat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r
Vissza a kategória cikkeihez