Tartalomjegyzék
A hagyományos szilvás lepény, az őszi szilva szezon elmaradhatatlan népszerű süteménye. Ebben az időszakban készül a nagy fazekakban a szilvalekvár, és ahol sok gyümölcs van a hordókban gyűlik a szilvapálinka készítéséhez szükséges mennyiség is. Hiszen a szilva egy igen népszerű és elterjedt gyümölcs hazánkban, rengetek házi kertben, sőt vannak falvak, ahol az utcákon is szilvafákat nevelnek.
Hagyományos szilvás lepény recept
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg puha mangalica zsír
- 25 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
- 5 dkg cukor
- 20 dkg tejföl
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- mokkáskanál só
- porcukor és fahéj a beszóráshoz
A hagyományos szilvás lepény elkészítése:
- Langyos tejben fel kell futtatni az élesztőt kicsi cukorral, csipet sóval.
- Az átszitált lisztet össze kell keverni a sóval, a cukorral, a tojással, tejföllel és végül a felfuttatott élesztőt is hozzá kell keverni.
- Az egészet jó alaposan össze kell gyúrni és alaposan kidagasztani. (Lehet dagasztógépben is végezni ezt a folyamatot.)
- Mikor már szép egyenletesre össze lett dolgozva és elkezd emelkedni, hozzá kell adni a langyos, olvasztott zsírt is (a sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért csak a dagasztás végén szabad a tésztába keverni).
- Ezt a lágy kelt tésztát kell duplájára növeszteni kb. fél-egy óra alatt.
- A megkelt tésztát egy kb. 25×35 centi nagyságú sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni, majd egyenletesen belenyomkodni, hogy mindenhová, a széleire is jusson.
- Érdemes még a tepsiben is hagyni kicsit kelni.
- Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A tésztára ráegyengetjük a szilva darabokat, kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába.
- Kb. 25 perc alatt készre sül, de érdemes tűpróbát alkalmazni.
- Mielőtt készre sül még be kell szórni a fahéjas porcukorral.
- Majd még további 5 percre visszatenni a sütőbe. Ez el is hagyható, de így a szilva körül ráolvad a cukor, és finom karamelles íze lesz.
A tetejére rakott gyümölcsöt akár almával, vagy körtével – az ősz egyéb gyümölcseivel – vegyesen is rakhatjuk, így egy recepttel többféle süteményt is készíthetünk, senki nem fogja megunni.
https://citromhab.blogspot.com/2016/07/szilvas-sutemeny.html
Vissza a kategória cikkeihez