Hagyományos szilvás lepény

A hagyományos szilvás lepény, az őszi szilva szezon elmaradhatatlan népszerű süteménye. Ebben az időszakban készül a nagy fazekakban a szilvalekvár, és ahol sok gyümölcs van a hordókban gyűlik a szilvapálinka készítéséhez szükséges mennyiség is. Hiszen a szilva egy igen népszerű és elterjedt gyümölcs hazánkban, rengetek házi kertben, sőt vannak falvak, ahol az utcákon is szilvafákat nevelnek.  

Hagyományos szilvás lepény recept

Hagyományos szilvás lepény
Hagyományos szilvás lepény

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha mangalica zsír
  • 25 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg tejföl 
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • mokkáskanál só
  • porcukor és fahéj a beszóráshoz

A hagyományos szilvás lepény elkészítése:

  1. Langyos tejben fel kell futtatni az élesztőt kicsi cukorral, csipet sóval.
  2. Az átszitált lisztet össze kell keverni a sóval, a cukorral, a tojással, tejföllel és végül a felfuttatott élesztőt is hozzá kell keverni.
  3. Az egészet jó alaposan össze kell gyúrni és alaposan kidagasztani. (Lehet dagasztógépben is végezni ezt a folyamatot.)
  4. Mikor már szép egyenletesre össze lett dolgozva és elkezd emelkedni, hozzá kell adni a langyos, olvasztott zsírt is (a sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért csak a dagasztás végén szabad a tésztába keverni).
  5. Ezt a lágy kelt tésztát kell duplájára növeszteni kb. fél-egy óra alatt.
  6. A megkelt tésztát egy kb. 25×35 centi nagyságú sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni, majd egyenletesen belenyomkodni, hogy mindenhová, a széleire is jusson.
  7. Érdemes még a tepsiben is hagyni kicsit kelni.
  8. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  9. A tésztára ráegyengetjük a szilva darabokat, kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába.
  10. Kb. 25 perc alatt készre sül, de érdemes tűpróbát alkalmazni.
  11. Mielőtt készre sül még be kell szórni a fahéjas porcukorral.
  12. Majd még további 5 percre visszatenni a sütőbe. Ez el is hagyható, de így a szilva körül ráolvad a cukor, és finom karamelles íze lesz.

A tetejére rakott gyümölcsöt akár almával, vagy körtével – az ősz egyéb gyümölcseivel – vegyesen is rakhatjuk, így egy recepttel többféle süteményt is készíthetünk, senki nem fogja megunni.

https://citromhab.blogspot.com/2016/07/szilvas-sutemeny.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom