Házi szilvás lepény

A házi szilvás lepény, egy nagyon gyümölcsös, nagyon illatos finom sütemény, melyet érdemes kipróbálni! A szilvás sütemények az őszi szilva szezon elmaradhatatlan kellékei, főleg a borúsabb, már hűvösebb napokon esik nagyon jól egy finom kávé, vagy tea mellett. Ebben az időszakban készül a nagy fazekakban a szilvalekvár, és ahol sok gyümölcs van a hordókban gyűlik a szilvapálinka készítéséhez szükséges mennyiség is.

Házi szilvás lepény recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 35 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
  • 10 + 5 dkg cukor a szóráshoz
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • mokkáskanál só
  • 2 teáskanál fahéj

A házi szilvás lepény elkészítése:

  1. Langyos tejben fel kell futtatni az élesztőt kicsi cukorral, csipet sóval.
  2. Az átszitált lisztet össze kell keverni a sóval, a cukorral, a tojással, tejjel, vajjal és végül a felfuttatott élesztőt is hozzá kell keverni.
  3. Az egészet jó alaposan össze kell gyúrni és alaposan kidagasztani. (Lehet dagasztógépben is végezni ezt a folyamatot.)
  4. Ezt a lágy kelt tésztát kell duplájára növeszteni kb. fél-egy óra alatt.
  5. A megkelt tésztát egy kb. 25×35 centi nagyságú sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni, majd egyenletesen belenyomkodni, hogy mindenhová, a széleire is jusson.
  6. Érdemes még a tepsiben is hagyni kicsit kelni.
  7. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  8. A tésztára ráegyengetjük a szilva darabokat, kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába.
  9. Kb. 35 perc alatt készre sül, de érdemes tűpróbát alkalmazni.
  10. Mielőtt készre sül még be kell szórni a fahéjas cukorral.
  11. Majd még további 5 percre visszatenni a sütőbe. Ez el is hagyható, de így a szilva körül ráolvad a cukor, és finom karamelles íze lesz.

A tetejére rakott gyümölcsöt akár almával, vagy körtével – az ősz egyéb gyümölcseivel – vegyesen is rakhatjuk, így egy recepttel többféle süteményt is készíthetünk, senki nem fogja megunni.

https://citromhab.blogspot.com/2016/07/szilvas-sutemeny.html

Vissza a kategória cikkeihez