Tartalomjegyzék
A házi szilvás lepény, egy nagyon gyümölcsös, nagyon illatos finom sütemény, melyet érdemes kipróbálni! A szilvás sütemények az őszi szilva szezon elmaradhatatlan kellékei, főleg a borúsabb, már hűvösebb napokon esik nagyon jól egy finom kávé, vagy tea mellett. Ebben az időszakban készül a nagy fazekakban a szilvalekvár, és ahol sok gyümölcs van a hordókban gyűlik a szilvapálinka készítéséhez szükséges mennyiség is.
Házi szilvás lepény recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg puha vaj
- 35 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
- 10 + 5 dkg cukor a szóráshoz
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- mokkáskanál só
- 2 teáskanál fahéj
A házi szilvás lepény elkészítése:
- Langyos tejben fel kell futtatni az élesztőt kicsi cukorral, csipet sóval.
- Az átszitált lisztet össze kell keverni a sóval, a cukorral, a tojással, tejjel, vajjal és végül a felfuttatott élesztőt is hozzá kell keverni.
- Az egészet jó alaposan össze kell gyúrni és alaposan kidagasztani. (Lehet dagasztógépben is végezni ezt a folyamatot.)
- Ezt a lágy kelt tésztát kell duplájára növeszteni kb. fél-egy óra alatt.
- A megkelt tésztát egy kb. 25×35 centi nagyságú sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni, majd egyenletesen belenyomkodni, hogy mindenhová, a széleire is jusson.
- Érdemes még a tepsiben is hagyni kicsit kelni.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tésztára ráegyengetjük a szilva darabokat, kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába.
- Kb. 35 perc alatt készre sül, de érdemes tűpróbát alkalmazni.
- Mielőtt készre sül még be kell szórni a fahéjas cukorral.
- Majd még további 5 percre visszatenni a sütőbe. Ez el is hagyható, de így a szilva körül ráolvad a cukor, és finom karamelles íze lesz.
A tetejére rakott gyümölcsöt akár almával, vagy körtével – az ősz egyéb gyümölcseivel – vegyesen is rakhatjuk, így egy recepttel többféle süteményt is készíthetünk, senki nem fogja megunni.
https://citromhab.blogspot.com/2016/07/szilvas-sutemeny.html
Vissza a kategória cikkeihez