Jojo szilva

A Jojo szilva egy rendkívül népszerű szilva fajta, amely Németországban nemesítették, de Európában és Magyarországon is elterjedt. Népszerűségének egyik oka abban keresendő, hogy rendkívül jól ellenáll különféle betegségeknek. Ízében és tulajdonságaiban kiváló, és ideális választás lehet a gyümölcskedvelők, termesztők számára. A szilva fajták nagyon kedveltek hazánkban, nemcsak kiskerti, de nagyüzemi termesztése is jelentős.

Jojo szilva jellemzői

A Jojo szilvafa közepes méretű és laza koronájú, könnyen kezelhető. Korán termőre fordul, így rendszeresen és bőségesen terem, ami megbízhatóvá teszi ezt a fajtát. Termése szeptember elejétől érik, és hosszú ideig szedhető, mivel az érett termés nem hullik le könnyen. A gyümölcse közepes vagy nagyméretű, sötétlila, ovális és hamvas. A terméshús aranysárga, lédús és omlós, kifejezetten finom és illatos. A cukor-sav arány megfelelő.

Ültetése

Ültetése előtt érdemes előkészíteni a talaját, és a helyét. Ideális talajszükségletei közé tartozik a jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban és tápanyagban gazdag, középkötött talaj, de nem igényel túl specifikus talajminőséget. A növény közepes fényigényű, de enyhe árnyékolást is elvisel, bár ez a termés mennyiségét befolyásolhatja. Érdemes ezért olyan helyre ültetni, ahol megfelelő mennyiségű fény éri.

A szabad gyökerű szilvafa ültetésére március-április, illetve október-november a legmegfelelőbb időszak. A csemetét ajánlott legalább egy fél napra vízbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótolhassa.  Az ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni. Bár a szilva közepesen vízigényes növény, a száraz időszakokban meghálálja a rendszeres öntözést. Az ültetés utáni első évben is érdemes rendszeresen öntözni.

Jojo szilva gondozása

A Jojo szilva metszése kulcsfontosságú a növény egészségének és termésmennyiségének szabályozásához. A metszés célja a korona formázása, a beteg és sérült ágak eltávolítása, valamint az ágak megfelelő távolságának és elrendezésének biztosítása a megfelelő napfény és levegő áramlás érdekében.

A Jojo szilva gondozása magában foglalja a téli lemosó permetezést rügyfakadás előtt, az őszi lemosó permetezést hasonló körülmények között, valamint a nyár eleji rovarölő lemosó permetezést. A szilvafák metszése szintén fontos a termésmennyiség szabályozása szempontjából, különös tekintettel a kisebb termőnyársakra.

Ezen felül fontos megjegyezni, hogy a Jojo szilva számos kártevővel és betegséggel szemben ellenálló. Valamint teljesen rezisztens a szilvahimlő betegségre.

A termés felhasználhatósága széleskörű, beleértve a friss fogyasztást, a feldolgozást, például pálinka, aszalvány, sütemények, levesek, befőtt és lekvár készítését is. A Jojo szilvát leginkább friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra ajánlják, bár a tárolás terén kevésbé tartós, mint néhány más fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom