Tudjuk, hogy a szilva egy rendkívül egészséges gyümölcs, mely jótékonyan hat a szervezetre, de mire jó az aszalt szilva? Az aszalt szilva hatása akárcsak a nyers gyümölcsé elsősorban magas rost tartalmának köszönhetően az emésztésre, a belek egészségére van rendkívül jó hatással. A szilva aszalás már ősidők óta ismert módja a gyümölcsök hasznosításának és tárolásának, hiszen régen elsősorban ez volt a tartósítás egyik módja. Attól függően, hogy milyen éghajlati viszonyok voltak az egyes területeken más-más tartósítási módszerek alakultak ki. A hideg, mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melynek során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, amit már a Kínai Birodalomban is alkalmaztak.  

Szilva aszalás módjai

Hazánkban elsősorban a szilva, de ezenkívül az alma, körte, meggy, sárgabarack és füge aszalásának volt nagy hagyománya. A világon több, mint 30 a jól aszalható gyümölcsfajok száma. Hagyományosan otthon a napon, vagy tűz felett, illetve az aszaló kemencékben szárították a gyümölcsöket régen a paraszti háztartásokban, aztán a nagyüzemi módszerek terjedtek el. Napjainkban megint egyre nagyobb teret hódít az otthoni aszalás, melyhez már különböző aszaló háztartási kisgépek is elérhetőek az üzletek polcain.

Mire jó az aszalt szilva 

Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása rendkívül igazán jótékonyan hat a szervezetre:

  • hasznos segítség az emésztési panaszok kezelésében
  • hatékony hashajtó
  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
  • segít a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében
  • jótékonyan hat a koleszterinszintre
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • segít a túlevés – ezáltal az elhízás – megelőzésében
  • javítja a csontok egészségét, csökkenti a csontritkulás kialakulásának lehetőségét
  • vérkeringést fokozó hatása is van

A jó aszalvány húsa rugalmas, a gyümölcsben a mag elmozdul, de minden más zamatanyagát a gyümölcs koncentráltan kínálja.

Az aszalás legfőbb előnyei:

  • megőrződnek a beltartalmi értékek,
  • nem igényel tartósító szereket,
  • hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak;
  • helyigényük fele, akár tizede a friss gyümölcsének.

Célszerű az aszalványokat száraz helyen, szitazsákban vagy más likacsos anyagból készült zsák, vagy légmentesen üvegbe tenni az aszalványokat. 

https://www.nosalty.hu/alapanyag/aszalt-szilva

Vissza a kategória cikkeihez