Nemtudom szilva

A nemtudom szilva – vagy más néven Penyigei a szatmári tájegység egyik legismertebb, legrégebbi fajtája, bár eredete nem ismert. Hazánk egyik legnépszerűbb gyümölcse a szilva. A különböző fajtáinak köszönhetően gyümölcsei egészen július közepétől október elejéig érnek, így a szilva szezon sokunk örömére, egészen hosszan tart. A csonthéjasok családjához tartozik, fajtaválasztéka igen széleskörű. Az éghajlattól függően különböző méretű, színű és ízű gyümölcsöt szüretelhetünk. A gyümölcs húsa zöldessárga, lédús, íze a savanykástól a mézédesig változik. Hazánk területe alkalmas a termesztésére, így nemcsak kikertekben, nagyüzemi termesztésben is jelentős.

Nemtudom szilva jellemzői

Ez a szatmári tájegység jellegzetes fajtája állami elismeréssel is büszkélkedik. Fája középerős-erős növekedésű, meredek szögállású vázágakkal, sűrű koronával. Öntermékeny. Korán termőre fordul és népszerűségének egyik oka, hogy meglehetősen igénytelen fajta, ráadásul – bár rendszertelenül, de – bőségesen terem. Sötétkék hamavas gyümölcsei 2-2,5 cm nagyságúak, világossárga húsúak. Nem magvaváló. Íze kellemesen aromás, édes, nagyon magas cukortartalommal. Gyümölcsei augusztus végén, szeptember elején érnek.

Penyigei- vagy nemtudom szilva ültetése, gondozása

A szabad gyökerű szilvafa ültetésére március-április, illetve október-november a legmegfelelőbb időszak. A csemetét ajánlott legalább egy fél napra vízbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótolhassa.  Az ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni. Bár a szilva közepesen vízigényes növény, a száraz időszakokban meghálálja a rendszeres öntözést.

A jó víz elvezetésű, középkötött, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban, de nincs nagy igénye, bárhol megél. Közepes fényigényű, de érdemes úgy megválasztani a helyét, hogy ne legyen árnyékban, mert az befolyásolja a termésmennyiséget.

Betegségek ritkán támadják meg, de a szilva tafrinás gyümölcstorzulása, a szilvahimlő, monília, levéltetvek ellen érdemes védekezni. Elsősorban a csemete megbízható helyről való beszerzésével, valamint a téli (január-februárban) és őszi (novemben-decemberben) lemosó permetezés elvégezésével. A rendszeres metszésével elősegítjük a betegségek megelőzését és a termésmennyiség kedvező befolyásolását egyaránt.  

A nemtudom szilva felhasználása

Felhasználása rendkívül széleskörű. Lekvárt, dzsemet, pálinkát is készíthetünk belőle. De befőttnek is eltehető és aszalni is rendkívül jól lehet.

Sütemények, levesek, kedvelt alapanyaga, melyet egyszerűen le is fagyaszthatunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez 

error: Védett tartalom