A ringló szilva jótékony hatásai – akárcsak a szilva esetén – a szervezetre kedvezően hatnak, mégsem olyan népszerű a konyhákban. A ringló valószínűleg Kis-Ázsiából származik, Európában viszonylag hamar teret hódított, majd a 18. század körül került át Angliába. A ringló – bár kevesebben ismerik, mint a kék társát, zamatosabb, lédúsabb, ezért desszertszilvának is nevezik. A ringló gyümölcse többnyire gömbölyű, színe változó, zöldessárgától, a napsárgán át egészen a kékes színűekig. Húsuk éretten általában magvaváló.

szilva fajták érési szezonja majd 3 hónapot fog át, július közepétől szeptember végéig tart. A korai érésű és nagy gyümölcsű európai szilvák, a ringlók és a japán típusú szilvák elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak.

Ringló szilva jótékony hatásai

A ringló szilva nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges gyümölcs is. Gazdag élelmi rostban és az alábbi vitaminok találhatók benne: A-, C- és K-vitamin, valamint magas az ásványi anyag tartalma is, hiszen kálium, kalcium és foszfor is van benne.

Jótékony hatásai:

  • segíti a jobb emésztést
  • megelőzi a székrekedést és a puffadást
  • erősíti az immunrendszert
  • segít a stressz oldásában
  • a daganatos megbetegedések megelőzésében
  • elősegíti a vas felszívódását
  • akadályozza a vérszegénység kialakulását
  • erősíti az íny kötőszöveteit
  • megelőzi és enyhíti az ínygyulladást
  • hozzájárul a fogak egészségének fenn tartásához

Ringló szilva felhasználása

A ringló héja enyhén viaszos, így minél érintetlenebb ez a puha bevonat, annál frissebb a szedés. A ráncos gyümölcs már több napos, a penészes hibás gyümölcs pedig elszíneződést okoz a héj felületén. Mosatlanul papírzacskóban 3-4 napig tárolható a hűtőszekrényben. Csak közvetlenül fogyasztás előtt ajánlott megmosni.

A ringló is felhasználható befőtt, kompót, lekvár készítésére, ezen célból érettebb gyümölcsöket válasszunk. Friss fogyasztásra és süteményekbe, sőt húsok mellé is kiválóan használható, sőt ezekből is készíthető aszalvány, mely egész évben remek rágcsálnivalót kínál. Ha eddig nem ismertük, próbáljuk ki ezeket a fajtákat is, nem fogunk csalódni!

https://www.tuja.hu/szilva.htm

Vissza a kategória cikkeihez