Ringló szilva

A ringló szilva a kék színű társaival szinte egy időben tűnik fel a piacokon. Bár a sárga, zöld vagy sötét héjú csonthéjas gyümölcs népszerűsége közel sem olyan nagy, mint a szilváé, holott a ringlóból is igen finom desszertek készíthetőek. Ugyan ezek a gyümölcsök éretlenül meglehetősen savanyúak, de érett állapotukban zamatosan édesek és lédúsak.

A ringló valószínűleg Kis-Ázsiából származik. Európába örmény, török közvetítéssel jutott és hamar teret hódított, majd a 18. század körül került át Angliába. A ringló gyümölcse többnyire gömbölyű, színe változó: zöld, zöldessárga, napsárga, piros, kék színűekig. Húsuk éretten általában magvaváló.

A ringló vízigényes növény, évi 600 mm egyenletes eloszlású csapadék mellett fejlődik jól. A tartós csapadékhiány a gyümölcsméret csökkenését és minőségromlást eredményez. szilvafa kevésbé igényes a talaj minőségére, laza kötött, savanyú vagy meszes talajokon is jól érzi magát.

szilva fajták érési szezonja majd 3 hónapon keresztül – július közepétől egészen szeptember végéig – tart. A korai érésű szilvák és a ringlók elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak.

Ringló szilva hatása

A ringló szilvának magas a vitamin tartalma főleg A-, C- és K-vitamin található benne, illetve kálium, kalcium és foszfor, valamint cukrok (főként szacharóz). A vitaminoknak köszönhetően remek antioxidáns. Védi és erősíti az immunrendszert és segít a daganatos betegségek megelőzésében. Rendszeres fogyasztása elősegíti a vas felszívódását, ezáltal akadályozva a vérszegénység kialakulását. A magas rost tartalmának köszönhetően segíti az emésztést, ezáltal a székrekedés és a puffadás megakadályozásában is nagy szerepe van. Megelőzi és enyhíti az ínygyulladást, ezáltal is hozzájárulva a fogak egészségének megőrzéséhez.

Ringló szilvák felhasználása

A ringlóval nagyon jól helyettesíthető a szilva. Különféle süteményekben, pitékben remekül megállja a helyét. Lekvárokat, dzsemeket is érdemes belőle főzni. Fontos azonban a ringlóval készített süteményeknél arra figyelni, hogy a gyümölcs igen lédús, így könnyedén eláztathatja a tésztát.

A ringlós édességek, sütemények fűszerezése megegyezik a szilváéval. Leggyakrabb fűszerei a fahéj és a szegfűszeg, de vaníliával, szerecsendióval, kardamommal, marcipánnal, vagy esetleg likőrrel még tovább ízesíthető, az amúgy is illatos, zamatos, gyümölcs. A mák is tökéletesen passzol mellé. 

https://www.tuja.hu/szilva.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom