Szilva a babáknak

Vajon mikortól adható szilva a babáknak? A szilva szezon idején érdemes az értékes gyümölcsből betárolni, mert nagyon egészséges. A babáknak is nagyon jót tesz, hiszen könnyíti az emésztést. Erre az aszalt szilva, vagy a szilvalekvár is hatásos. Az előbbit be kell áztatni és annak a leve is adható.  A- és C-vitamin – valamint az ásványi anyag tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával az szilva jótékony hatása érezhető a szervezet számára is. Serkenti az emésztést, frissítő, élénkítő és számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik. Ráadásul számos módon felhasználható: befőttnek, lekvárnak eltéve is nagyon népszerű.

Mikortól adható szilva a babáknak?

A szilva azok közé a gyümölcsök közé tartozik, ami középidőben adható. Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik. A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.

Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok. Szilvát, körtét, retket a 7-8. hónap körül kínálhatunk a babáknak.

Mire érdemes figyelni, ha szilvát adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs külsejét, a szárakat, leveleket, magot el kell távolítani.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Ha már meg tudja rágni, akkor is előfordulhat, hogy mivel nagyon csúszik, rágás nélkül nyelik le, amely szintén félrenyelést okozhat. Érdemes emiatt legalább negyedekbe vágni, mielőtt kínáljuk.
  • Csak egészséges, puha, ép szemeket adjunk a babáknak, olyat ne, ami sérült, hibás, romlásnak indult.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a szilva is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni az szilva allergia tüneteire, ha először adunk a babának a gyümölcsből. Főleg mivel ritkán puffadást, hasfájást is okozhat. Először csak fél-egy szemet érdemes adni, majd kivárni 3-4 napig, amíg más újdonságot nem kap. Az esetleges allergiás reakcióknak ennyi idő elég a megjelenésükig.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_szilva

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom