Tartalomjegyzék
A szilva cukortartalma nem kevésnek, ezért fogyasztása mindenképpen mértékletesen ajánlott. A gyümölcsök, alacsony, közepes és magas cukortartalommal bírnak, ezek közül a szilva cukortartalma a közepes/magas tartományba esik. Igaz, hogy a gyümölcsök rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, ami miatt a fogyasztásuk rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, azonban nem mindegy, hogy melyikből és mennyit fogyasztunk.
Főleg a cukorbetegségben szenvedőknek kell nagyon megnézni, hogy melyik gyümölcs mennyi cukrot tartalmaz. Bár egyébként sem árt tisztában lenni vele, ha másért nem, mert nem mindegyik illeszthető be egy fogyókúrás étrendbe.
Gyümölcsök cukortartalom szerinti csoportosítása:
Alacsony:
- avokádó
- rebarbara
- citrom
- lime
- málna
- szeder
- vörös áfonya
Közepes:
- eper
- sárgadinnye
- görögdinnye
- papaya
- őszibarack
- nektarin
- alma
- kókusz
- sárgabarack
- grapefruit
Közepes/Magas:
Magas:
- mandarin
- cseresznye
- szőlő
- gránátalma
- mangó
- füge
- banán
- licsi
- szárított gyümölcsök
Szilva cukortartalma
A szilva cukortartalma nem kevés és a benne található szénhidrát gyakorlatilag teljes egészében gyümölcscukor. A glikémiás indexe a közepes tartományban mozog – 39 -, de érdemes itt is a mértékletességre törekedni a fogyasztása során. Napi 3-4 darab elfogyasztásával a szilva jótékony hatása már jól érvényesül a szervezet számára.
A glikémiás index egy 1 és 100 közötti érték. Ami megmutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test, különböző pontjain található sejtekbe.
Szénhidrátok csoportosítása
A szénhidrátok 2 nagy csoportba sorolhatók:
- egyszerű szénhidrátok (pl. méz, fruktóz)
- összetett szénhidrátok (gabona, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek)
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet. Ezzel szemben a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és így fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/11-gyumolcs-ami-alig-tartalmaz-cukrot/svn0wgd
Vissza a kategória cikkeihez