A szilva felhasználása egészen sokoldalú és ha nincs időnk befőzni a szilva fagyasztása is jó megoldás lehet. Bár a szilva egészen július közepétől szeptember közepéig érik a korai és a ringló szilva fajták kevésbé népszerűek a szilvakompót felhasználásánál. Ennek többek között oka, hogy a ringló kevésbé elterjedt a feldolgozások során – bár a felhasználásának módjai megegyeznek a szilváéval -, valamint, hogy mivel nem magvaváló, ezért nehezebb dolgozni vele. Hazánkban a szilva szinte a legnépszerűbb, legelterjedtebb gyümölcs – talán csak az alma versenyzik vele.  Még a 20. század elején is a házi kertek legelterjedtebb gyümölcsfája volt. Sok településen – főleg a szatmári falvakban – pedig az utcákra is szilvafákat ültettek. Gyümölcsei rendkívül ízletesek, egészségesek. Ugyanis a szilva vitamin tartalma és a benne található ásványi anyagok is igen széleskörűek. Ennek köszönhetően a szilva jótékony hatása a szervezetre igen jelentős és rendszeres fogyasztásával számos betegség meg is előzhető. 

A szilva fagyasztása

A szilva felhasználása egészen sokoldalú, és ha nem is tudunk befőzni, lefagyasztva sem kell nélkülöznünk télen a szilva zamatos ízeit.

Előkészületek:

  1. A kívánt szilva mennyiséget alaposan meg kell mosni.
  2. Majd ki kell magozni és a száraitól is meg kell pucolni.
  3. Elő kell készíteni a dobozokat, vagy zacskókat, amibe fagyasztani szeretnénk.
  4. Tálcákat, amin előfagyasztjuk.

A szilva fagyasztásának folyamata:

Ha az előkészületekkel végeztünk a tálcára kell helyezni a szilvákat nem egymás mellé, de úgy, hogy ne érjenek össze. Ezt a fagyasztóba kell tenni 1-2 órára „előfagyasztásra”.  Majd a fagyasztóból kivéve bele kell tenni a zacskóba, vagy a dobozokba, attól függően miben kívánjuk tárolni. Ha így kerülnek lefagyasztásra, akkor a felolvasztást követően kisebb az esélye, hogy szottyosra összeesnek. Ha összeestek, akkor is tökéletesen alkalmasak süteményekbe, leveshez, vagy húsok mellé is, de díszítésre kevésbé lesznek dekoratívak.

Ha ezzel elkészültünk, érdemes még felcímkézni a zacskókat, vagy dobozokat, mert így könnyebb lesz megtalálni, ha keressük őket. Fagyasztott állapotban ugyanis sokszor találgatás tárgya, hogy vajon, mit rejt a doboz. Nagyon nagy előnye a fagyasztásnak, hogy a zamatos íz megmarad és nincs szükség a tartósítás miatt további cukrozásra sem. Bármilyen egyéb gyümölcs lefagyasztható ezzel a módszerrel.

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/fagyasztasi-kisokos-friss-zoldseget-gyumolcsot-telen

Vissza a kategória cikkeihez