Szilva fagyasztása

A szilva felhasználása egészen sokoldalú és ha nincs időnk befőzni a szilva fagyasztása is jó megoldás lehet. Bár a szilva egészen július közepétől szeptember közepéig érik a korai és a ringló szilva fajták kevésbé népszerűek a szilvakompót felhasználásánál. Ennek többek között oka, hogy a ringló kevésbé elterjedt a feldolgozások során – bár a felhasználásának módjai megegyeznek a szilváéval -, valamint, hogy mivel nem magvaváló, ezért nehezebb dolgozni vele.

Hazánkban a szilva szinte a legnépszerűbb, legelterjedtebb gyümölcs – talán csak az alma versenyzik vele. Még a 20. század elején is a házi kertek legelterjedtebb gyümölcsfája volt. Sok településen – főleg a szatmári falvakban – pedig az utcákra is szilvafákat ültettek. Gyümölcsei rendkívül ízletesek, egészségesek.

Ugyanis a szilva vitamin tartalma és a benne található ásványi anyagok is igen széleskörűek. Ennek köszönhetően a szilva jótékony hatása a szervezetre igen jelentős és rendszeres fogyasztásával számos betegség meg is előzhető. 

A szilva fagyasztása

A szilva felhasználása egészen sokoldalú, és ha nem is tudunk befőzni, lefagyasztva sem kell nélkülöznünk télen a szilva zamatos ízeit.

Előkészületek:

  1. A kívánt szilva mennyiséget alaposan meg kell mosni.
  2. Majd ki kell magozni és a száraitól is meg kell pucolni.
  3. Elő kell készíteni a dobozokat, vagy zacskókat, amibe fagyasztani szeretnénk.
  4. Tálcákat, amin előfagyasztjuk.

A szilva fagyasztásának folyamata:

  • Ha az előkészületekkel végeztünk a tálcára kell helyezni a szilvákat nem egymás mellé, de úgy, hogy ne érjenek össze.
  • Ezt a fagyasztóba kell tenni 1-2 órára „előfagyasztásra”. 
  • Majd a fagyasztóból kivéve bele kell tenni a zacskóba, vagy a dobozokba, attól függően miben kívánjuk tárolni.
  • Ha így kerülnek lefagyasztásra, akkor a felolvasztást követően kisebb az esélye, hogy szottyosra összeesnek.
  • Ha összeestek, akkor is tökéletesen alkalmasak süteményekbe, leveshez, vagy húsok mellé is, de díszítésre kevésbé lesznek dekoratívak.

Ha ezzel elkészültünk, érdemes még felcímkézni a zacskókat, vagy dobozokat, mert így könnyebb lesz megtalálni, ha keressük őket. Fagyasztott állapotban ugyanis sokszor találgatás tárgya, hogy vajon, mit rejt a doboz. Nagyon nagy előnye a fagyasztásnak, hogy a zamatos íz megmarad és nincs szükség a tartósítás miatt további cukrozásra sem. Bármilyen egyéb gyümölcs lefagyasztható ezzel a módszerrel.

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/fagyasztasi-kisokos-friss-zoldseget-gyumolcsot-telen

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom