Szilva fajták

A szilva fajták sokszínűsége lehetővé teszi, hogy a szilva szezon július közepétől egészen október elejéig tartson. Az alma és körte mellett a szilva az utolsó gyümölcs, amit a nyár vége kínál. A csonthéjasok családjához tartozik, fajtaválasztéka igen széleskörű. Az éghajlattól függően különböző méretű, színű és ízű gyümölcsöt szüretelhetünk. A gyümölcs húsa zöldessárga, lédús, íze a savanykástól a mézédesig változik. 

Szilva fajták

 • Cacanska lepotica
  Július végén, augusztus elején már szüretelhető az elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, jól szállítható Cacanska lepotica szilva. Ez a fajta Szerbiából származik, gyümölcse középnagy, vagy nagy, tojásdad alakú hamvas, sötétkék héjú, húsa zöldessárga, kellemesen édes-savas ízű. Érett állapotban is kemény, így igen jól szállítható, hosszabb ideig tárolható is. Fája középerős növekedésű, korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem.
 • Stanley 
  A Stanley szilva fajta augusztus közepétől érik, amely friss fogyasztásra és már tartósításra is kiválóan alkalmas. Az Amerikában nemesített, magvaváló szilva fajta gyümölcse közepes vagy nagy méretű, megnyúlt tojás alakú, héjának színe sötétkék, erősen hamvas. A gyümölcshús sárgászöld színű, finom ízű. Friss fogyasztásra, befőzésre, fagyasztásra egyaránt alkalmas. Fája középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, jó fagytűrő.
 • Penyigei nemtudom
  Augusztus közepétől, végétől már a hazai fajták is érnek, először a Tisza és a Szamos árterein évszázadokon át vadon termett penyigei nemtudom szilva. A szürkéskék színű, apró, kicsi, kökényszilva jellegű gömbölyded gyümölcs nem magvaváló, de világossárga húsa nagyon édes, aromás, telt ízű. Magas cukortartalmú, a legfinomabb pálinka és lekvár készül belőle, ebből főzik a híres szatmári szilvalekvárt. Fája erős növekedésű, korán termőre fordul, igen bőven, de rendszertelenül terem, gondozást alig igényel, különböző termőhelyi körülményekhez jól alkalmazkodik, ártéri területek ideális fajtája.
 • Ringló fajták
  Bár a sárga, zöld vagy sötét héjú csonthéjas gyümölcs népszerűsége közel sem olyan nagy, mint a szilváé, holott a ringlóból is igen finom desszertek készíthetőek. Ugyan a ringló szilva éretlenül meglehetősen savanyú, de érett állapotukban zamatosan édesek és lédúsak. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, ezek a fajták még nem magvaválóak és július közepétől folyamatosan érnek.
 • Bluefre szilvafa
  Ez a szilva fajta Amerikából származik és szeptember elejétől érik. Gyümölcse igen nagy, tetszetős, ellipszis alakú, kissé aszimmetrikus. Héja sötétkék-fekete, húsa sárgászöld, kemény, édes savas, jóízű, magvaváló. Elsősorban friss fogyasztásra való, de aszalásra is alkalmas, jól szállítható, 10-30 napig tárolható is. Fája középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, kissé fagyérzékeny.
 • Cacanska Rodna szilvafa
  Szinén amerikai származású, érési ideje augusztus végétől, szeptember elejétől indul. Gyümölcse középnagy, tojásdad alakú. Termésének héja sötétkék, hamvas, magvaváló, húsa tömör, sárga, kellemes, édes ízű. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas, jól szállítható, tárolható. Fája erős növekedésű, korán termőre fordul, igen nagy termőképességű, jól tűri az időjárási szélsőségeket, nem igényel nagy gondozást.
 • Besztercei szilva
  Szeptember elején pedig már érik az egyik legismertebb hazai fajta a besztercei szilva is. Ez az édesen savanykás ízű fajta, egyaránt jó aszalásra, lekvárnak és pálinkának. Viszonylag kis méretű, de teljesen magvaváló.
 • Debreceni Muskotály szilvafa
  Hazai fajta, mely szeptember közepétől hozza zamatos gyümölcseit, melyek középnagy, elliptikus alakúak. Héja sötétlila, hamvas, magvaváló, húsa aranysárga, kemény, lédús, éretten intenzív muskotályos illattal és zamattal. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas, jól szállítható. Fája korán termőre fordul, rendszertelenül terem, könnyen hullik.

A szilva nem utó érő, viszont teljes érésben szedhető, mert a gyümölcshús éretten sem esik szét. A teljes érés jele, hogy a kocsány körül ráncosodni kezd a gyümölcs. Ilyen állapotban alkalmas igazán friss fogyasztásra, de lekvárnak, dzsemnek, aszalványnak is. A szilvabefőtt készítéséhez már korábban le kell szedni a gyümölcsöket

https://www.gyumolcsfaiskola.hu/fajtak/szilvak/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom