Szilva felhasználása

A szilva felhasználása rendkívül széleskörű, emiatt főleg örömteli, hogy a szilva szezon igazán hosszúra nyúlik manapság. Őshonos Elő-Ázsiában, a Balkánon és a Kárpát-medencében is. Hazánk területén a magyar gyümölcsösökben a szilva termesztése a tizennegyedik században kezdődött. A magyarországi házi kertek legelterjedtebb gyümölcsfája volt.

A híres Besztercei szilva kialakulása a harmadik századra tehető, szíriai területeken, híressé a termesztése Magyarországon vált. Gyümölcsei rendkívül ízletesek, egészségesek. Ugyanis a szilva vitamin tartalma és a benne található ásványi anyagok is igen széleskörűek. Ennek köszönhetően a szilva jótékony hatása a szervezetre igen jelentős és rendszeres fogyasztásával számos betegség meg is előzhető. 

A szilva felhasználása

A szilva felhasználása egészen sokoldalú, szerencsére befőzve a nyár zamatos ízeit télen sem kell nélkülöznünk. 

A legtöbb fajta alkalmas friss fogyasztás mellett különböző egyéb felhasználásokra is:

 1. Szilvalekvár
  A szilvalekvár a legnépszerűbb szilvából készített befőzési forma, mely az eredeti szatmári receptek szerint kizárólag szilvából készül, amihez semmit nem adnak hozzá (még cukrot sem), hanem addig főzik a nagy üstökben, amíg az állaga megfelelő nem lesz. Időigényes, nehéz munka, de megéri a végeredményt! Sokak szerint nincs is ennél finomabb lekvár!
 1. Szilva kompót
  Az egyik leggyakrabb feldolgozási formája a szilvabefőtt, mely házilag és konzervipari felhasználás mellett is igaz. A házilag készített befőzés nagy előnye, hogy a saját ízlésünk szerint készíthetjük és tudjuk, hogy mit tartalmaz. Akár cukorral vagy anélkül és tartósítószerrel, vagy anélkül is készíthető.
 1. Fagyasztás
  Ha nem szeretnénk a befőzéssel fáradozni a fagyasztás egy igazán egyszerű módja a gyümölcs télire való eltevésének. Itt azonban számolni kell azzal, hogy a felolvasztott szilva a felolvasztás után elveszíti kemény állagát. (Sütemények díszítésére kevésbé lesz alkalmas, de tökéletes levesekbe, pohárkrémekhez, vagy akár a kevert szilvás sütibe).
 1. Pálinka
  A pálinkafőzés szilvából az egyik legismertebb gyümölcspárlat, mely hazánkban a hungarikumok listáján is szerepel. Ha van lehetőségünk kóstolni – akár a Szilvafesztivál alkalmávalne hagyjuk ki.
 1. Receptekhez
  A szilvás receptek igazán széleskörűek, egészen a levesektől a főételeken át a desszertekig. A szilva gyümölcsleves is készíthető többféleképpen, akár tejszínesen, akár pudingosan, krémlevesként, vagy darabolt gyümölccsel. 

A szilvás desszertek kínálják a legnagyobb választékot, hiszen számos sütés nélküli kekszalapos, vagy akár sütőben sütött barackos pite recept közül válogathatunk. De készíthető pohárkrém, vagy szilva fagylalt is e zamatos gyümölcsből. 

https://nlc.hu/gasztro/20150803/befozes-minden-mentes-szilva-befott/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom