Szilva jótékony hatása

A szilva jótékony hatása már nagyon régóta ismert és nem csak frissen fogyasztva, de aszalványként és lekvár formájában is. Ez a közkedvelt gyümölcs pedig az emésztésre gyakorolt rendkívül jótékony hatásán túl még számos kedvező hatással bír a szervezetre. 

Mivel a korai – főleg ringló szilva – fajták is nagyon egészségesek már nyár közepén is hozzájutunk ezekhez az egészséges, zamatos gyümölcsökhöz. A ringló is gazdag élelmi rostban és az alábbi vitaminok találhatók benne: A-, C- és K-vitamin, valamint magas az ásványi anyag tartalma is, hiszen kálium, kalcium és foszfor is van benne.

A szilva fajták érési szezonja majd 3 hónapot fog át, július közepétől szeptember végéig tart. A korai érésű és nagy gyümölcsű európai szilvák, a ringlók és a japán típusú szilvák elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak. A hazánkban népszerűbb besztercei szilva, illetve a penyigei nemtudom szilva, főleg a lekvárok alapanyagai, ez utóbbiból készül a híres Szatmári szilvalekvár hagyományosan üstökben, cukor nélkül. Illetve ezek a fajták a szilvapálinkák fő alapanyagai is.

Szilva jótékony hatása

 • Vitaminbomba
  Mivel magas az A-, B-, C-, és E vitamin tartalma, ezért antioxidáns hatása miatt a rákos megbetegdések megelőzésében is szerepet játszik.
 • Vérszegénység ellen hatásos
  Gazdag a kálium, kalcium, magnézium és vas tartalma is, ezért enyhíti a vérszegénységet, így ez ellen is ajánlott a rendszeres fogyasztása
 • Emésztést elősegítő hatású
  A benne található sok rost elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését, illetve székrekedés ellen is rendkívül hatásos. Sőt nem csak a friss szilva, de az aszalvány és a szilvalekvár is.
 • Védi a szív- és érrendszert
  Rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szív és érrendszeri betegségek, valamint véd a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen.
 • Szomjoltó
  A szilva közel 85%-a víz, így tökéletesen hidratálja a szervezetet, akárcsak az őszibarack. Valamint a méregtelenítési és salaktalanítási folyamatokban is részt vesz, mivel az emésztést rendkívüli módon segíti.
 • Étvágyfokozó hatású
  Az étvágyat és a jókedvet is fokozza és rendkívül jó immunerősítő.

A szilva kalória tartalma sem túl magas, hiszen 100 gramm friss szilvában kb. 46 kalória van, azonban az aszalt szilva igazi kalória bomba, annak fogyasztása csak mértékkel ajánlott. 

https://www.tuja.hu/szilva.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom