Szilva kalória tartalma

A szilva kalória tartalma nem túl nagy, de például az uborka kalória tartalmával nem versenyezhet. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök többnyire magas rost- és vitamintartalmuknak köszönhetően segítik a fogyókúrát, azonban jó, ha ismerjük az egyes gyümölcsök energiatartalmát.

A szilva hatása 

A szilva jótékony hatása a szervezetre elsősorban magas rosttartalmának köszönhetően ismert, hiszen a székrekedés természetes ellenszere. Kiváló C-vitamin forrás, amely hatékony antioxidáns.

A szilva gazdag az alábbi ásványi anyagokban: magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Továbbá K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Szilva kalória tartalma

Tíz dkg szilva körülbelül 46-48 kalória. 

  • 47 kcal
  • 0,7 g zsír
  • 0,3 g fehérje
  • 10 g szénhidrát

E zamatos gyümölcs glikémiás indexe 39, ami alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható gyümölcsről van szó.

Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Érdemes a szilva fogyasztást a főétkezések közé időzíteni, ekkor az emésztőrendszer már a könnyen feldolgozható gyümölcsre koncentrálhat. 

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom