Szilva szezon

A szilva szezon július közepétől október elejéig tart. Az alma és körte mellett ez az utolsó gyümölcs, amit a nyár vége kínál. A csonthéjasok családjához tartozik, fajtaválasztéka szinte áttekinthetetlen. Az éghajlattól függően különböző méretű, színű és ízű gyümölcsöt szüretelhetünk. A gyümölcs húsa zöldessárga, lédús, íze a savanykástól a mézédesig változik. 

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad szilva akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, szilvalekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Szilva szezon
Szilva szezon

Szilva szezon

Július végén, augusztus elején már szüretelhető az elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, jól szállítható Cacanska lepotica szilva. Ez a fajta Szerbiából származik, gyümölcse hamvas, sötétkék héjú, húsa zöldessárga, kellemesen édes-savas ízű, mely érett állapotban is kemény.

Augusztus közepétől a Stanley szilva fajta is érik, amely friss fogyasztásra és már tartósításra is kiválóan alkalmas. Az Amerikában nemesített, magvaváló szilva fajta gyümölcsei közepes vagy nagy méretű, héjának színe sötétkék, erősen hamvas. A gyümölcshús sárgászöld színű, finom ízű.

Augusztus közepétől, végétől már a hazai fajták is érnek, először a Tisza és a Szamos árterein évszázadokon át vadon termett penyigei nemtudom szilva. A szürkéskék színű, apró, gömbölyded gyümölcs nem magvaváló, de világossárga húsa nagyon édes, aromás, telt ízű. Ebből főzik a híres szatmári szilvalekvárt.

Szeptember elején pedig már érik az egyik legismertebb hazai fajta a besztercei szilva is. Ez az édesen savanykás ízű fajta, egyaránt jó aszalásra, lekvárnak és pálinkának. Viszonylag kis méretű, de teljesen magvaváló.

A szilva nem utó érő, viszont teljes érésben szedhető, mert a gyümölcshús éretten sem esik szét. A teljes érés jele, hogy a kocsány körül ráncosodni kezd a gyümölcs. Ilyen állapotban alkalmas igazán friss fogyasztásra, de lekvárnak, dzsemnek, aszalványnak is. A szilvabefőtt készítéséhez már korábban le kell szedni a gyümölcsöket

Szilva szezon – a gyümölcs jótékony hatásai

  • A szilva fontos szerepet játszik egészségünk védelmében.
  • Az érett gyümölcsben kétszer annyi a cukor, mint az almában, ugyanakkor savakban szegényebb.
  • Gazdag kalciumban és vasban, figyelemre méltó a karotin- és flavonoid tartalma, továbbá provitaminjainak aránya is.
  • A-provitamint és B-vitamint tartalmaz, ezen kívül csonterősítő kalcium – foszfor tartalma is jelentős.
  • Magas a pektintartalma, mely előnyösen hat az emésztésre, a benne található szorbitol nevű cukoralkohol révén pedig enyhén hashajtó hatású. 

https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom