Tartalomjegyzék
A szilva vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is és a rendkívül finom zamatos íze miatt is nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. Ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az egészséges életműködés fenntartásához. A szilva 85 százalékban vízből áll, ezáltal kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó hatású. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet. Magas víz tartalmának is köszönhető, hogy a szilva kalória tartalma nem magas. Többfél szilva fajta található hazánkban, de talán még mindig a legismertebb és legnépszerűbb a Besztercei szilva.
A szilva vitamin tartalma
A szilva emberemlékezet óta az egyik leghatékonyabb természetes hashajtó – frissen, de főként aszalva fogyasztva –, amely ugyanakkor ártalmatlan és nagyon finom. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
A szilva magas A, B, C-vitaminforrás, mely utóbbi hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. Kiváló forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére.
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Jelentős mennyiségű K-vitamint tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
A szilva jótékony hatása a szervezet számára
A szilva rendszeres fogyasztásával – mely 5-8 darab gyümölcsöt jelent naponta – számos betegség megelőzhető. Jótékony hatásai:
- enyhíti a vérszegénységet
- összehúzó
- epehajtó
- emésztést elősegítő
- hashajtó
- roboráló
- szervezet erősítő
A szilva felhasználása
A szilva elsősorban friss fogyasztásra rendkívül finom, de készíthető belőle lekvár, befőtt és akár szilvapálinka is. Ezen kívül számosrecept alapanyaga is. A sütemények, desszert variációk különösen népszerűek e zamatos gyümölccsel készítve, de akár a húsokkal együtt is igazán különleges íz világú. Hazánkban a szilva népszerűsítésére Szilvafesztivál is népszerűsíti ez a nagyon zamatos gyümölcsöt, ahol különleges programokkal, lekvár- és pálinka kóstolásokkal is várják a látogatókat.
https://peakshop.hu/girl/szilva-hatasai-es-muffin-recept/
Vissza a kategória cikkeihez