A szilva a rózsafélék családjába tartozik, és Elő-Ázsiában, a Balkánon és a Kárpát-medencében is őshonos növény. A világon legelterjedtebb fajták a házi vagy más néven európai szilva fajhoz tartozó fajták. Hazánk területén a magyar gyümölcsösökben a szilvafa termesztése a tizennegyedik században kezdődött, majd folyamatosan a hazai házi kertek legelterjedtebb gyümölcsfájává vált. Olyan közismert és népszerű gyümölcs lett, hogy sok helyen nem csak a házi kertekben, hanem az utcán is megtalálhatók különböző fajtái.

Hazánkban inkább a házi szilva fajták terjedt el, mivel a többi csonthéjashoz viszonyítva ezeknek a fajoknak a hidegtűrése és az alkalmazkodó képessége magasabb, túl sok gondozást sem igényelnek. Bár kétségtelen, hogy a szilvafa betegségei ellen is védekezni kell, melynek elsődleges lépcsője a szilvafa metszése. A metszésről általánosságban elmondható, hogy minden gyümölcsfa esetén évente legalább egyszer szükségszerű a fenntartó visszametszést elvégezni részben a betegségek megelőzése, részben a nagyobb terméshozam érdekében.

Szilva fajták

A szilváknak számtalan fajtája létezik, Az éghajlattól függően különböző méretű, színű és ízű gyümölcsöt szüretelhetünk. A gyümölcs húsa zöldessárga, lédús, íze a savanykástól a mézédesig változik. A szilva szezon július közepétől egészen október elejéig tart, és az alma és körte mellett a szilva az utolsó gyümölcs, amit a nyár vége kínál. Az őszibarack mellett ez az egyik leginkább alkalmas gyümölcs a befőzésekre, legyen szó akár a szilvalekvár, szilvabefőtt eltevéséről, vagy egyéb felhasználási módjairól, amelyekkel a zamatos, nyárvégi ízek átvihetők a téli hideg napokra is. Napjainkban ugyanis megint divatba jött a szilva aszalás, valamint a szilva fagyasztása is egy ismert módszer a többlet gyümölcsök tárolására.

Szilva fajták jótékony hatása

Annál is inkább célszerű a gyümölcsöt a téli hidegebb időszakra átvinni, mivel nem csak nagyon finom, zamatos, de rendkívül egészséges is. A szilvában megtalálható az A-, B-, és C-vitamin is, valamint számos ásványi anyag és nyomelem, például: vas, kalcium, foszfor, mangán, magnézium, nátrium. Ezen kívül szerves savak, mézgák és rostok is.

Gyógyászati javallatai:

  • vérszegénység
  • fizikai és szellemi kimerültség
  • depresszió
  • ételmérgezés
  • májbetegségek
  • székrekedés
  • veseelégtelenség
  • idült reuma, köszvény
  • érelmeszesedés

A szilva ideális fogyasztási módjai:

  • Friss fogyasztás: az étkezések között nyersen fogyasztva, a friss gyümölcs leve, hogy maximálisan kihasználhassuk a szilva jótékony tulajdonságait.
  • Aszalványként: ilyen formában határozottan táplálóbb és erősebb a hashajtó hatása.

TIPP: Székrekedés elleni kúraként áztassunk vízbe aszalt szilvát néhány kanál lenmaggal egy éjszakára, majd mindezt másnap reggel éhgyomorra fogyasszuk el.

  • Befőtt formájában: kompót, befőtt, gyümölcskocsonya, hagyományos sütemények, piték.

Szilvák tárolása, tippek

A hűtő legalsó fiókjában az érett szilvát nyugodtan eltarthatjuk még néhány hétig is. 2-3 napig. Fogyasztás előtt pár órával viszont célszerű elővenni onnan, ugyanis a szobahőmérsékletű gyümölcsnek sokkal jobb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.

Befőtt készítéséhez a keményebb gyümölcsöket érdemes felhasználni, még a teljes érettség előtti állapotában, a lekvárok, dzsemek készítésére a teljesen érett, puha, zamatos gyümölcsöket használjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva

Vissza a kategória cikkeihez