A szilvabefőtt télen a legfinomabb, mikor lekerül a kamra polcáról. Ősszel a szilva szezon idején, mikor szilvalekvár is jó lenne, ha készülne, meg szilva kompót is, akkor hajlamosak vagyunk elhalasztani egyik, vagy másik elkészítését, pedig érdemes időt hagyni rá. Bár a szilvalekvár hagyományosan készítve igen időigényes, a szilvabefőtt sokkal gyorsabban elrakható. Érdemes a kívánt mennyiségnek megfelelő üveget már előre jó alaposan kifertőtleníteni, kifőzni, majd a szilvákat is befőzésre készre előkészíteni. Vagyis alaposan megmosni 2-3 váltóvízben és leszárazni, kimagozni. (Bár egészben is elrakható.)

Szilvabefőtt készítés

A megadott mennyiség többszörözhető, ennek megfelelően szükséges a befőttesüvegekkel számolni.

Hozzávalók:

  • befőttesüveg (1,7 l-es)
  • 1 kg szilva
  • 4 db egész szegfűszeg
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg kristálycukor
  • 6,5 dl víz

 Szilvabefőtt elkészítése:

Szilvabefőtt
Szilvabefőtt
  1. A cukrot a vízzel fel kell forralni, majd hagyni, hogy teljesen kihűljön.
  2. A kimagozott szilvákat szorosan egymás mellé bele kell tenni a befőttesüvegbe.
  3. Öntsük rá a szilvára az üvegbe a kihűlt szirupot, és adjuk hozzá a szegfűszeget és a vaníliarudat is. Ez utóbbi el is hagyható.
  4. Teljesen az üveg szájáig (akár azon túl is kerüljön a léből), hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben.
  5. Tehető a tetejére a biztonság kedvéért nátrium-benzoát, de ez el is hagyható, ha az üvegek megfelelően lettek sterilizálva.
  6. Tekerjük szorosan az üvegre a zárókupakot, hogy légmentes legyen. (Ha felfordítjuk az üveget és kifolyik belőle, akkor nem elég szoros, vagy nem záródik jól a kupak.)
  7. Egy nagy fazékba (legalább olyan magas legyen, mint az üveg) 3/4 részig vizet kell tölteni úgy, hogy az aljára egy konyharuhát is tegyünk, hogy az üvegek alja ne a fazék aljával érintkezzen, mert szétcsattanhat.
  8. Majd bele kell tenni a befőttesüvege(ke)t.
  9. Tűzhelyre téve nagy lángon gyorsan fel kell forralni, majd mérsékelve a lángot, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon a víz, tovább főzni 20-25 percen át.
  10. Hagyni kell a vízben kihűlni (ez egy fél nap is lehet).
  11. Száraz dunsztba is lehet tenni. Kinek-kinek ízlése szerint.
  12. Aztán mehet a kamra polcára, hogy télen lekerüljön onnan.

https://femina.hu/recept/rumos-szilvabefott/

Vissza a kategória cikkeihez