Szilvabefőtt

A szilvabefőtt télen a legfinomabb, mikor lekerül a kamra polcáról. Ősszel a szilva szezon idején, mikor szilvalekvár is jó lenne, ha készülne, meg szilva kompót is, akkor hajlamosak vagyunk elhalasztani egyik, vagy másik elkészítését, pedig érdemes időt hagyni rá. Bár a szilvalekvár hagyományosan készítve igen időigényes, a szilvabefőtt sokkal gyorsabban elrakható.

Érdemes a kívánt mennyiségnek megfelelő üveget már előre jó alaposan kifertőtleníteni, kifőzni, majd a szilvákat is befőzésre készre előkészíteni. Vagyis alaposan megmosni 2-3 váltóvízben és leszárazni, kimagozni. (Bár egészben is elrakható.)

Hagyományos szilvabefőtt készítés

A megadott mennyiség többszörözhető, ennek megfelelően szükséges a befőttesüvegekkel számolni.

Hozzávalók:

 • befőttesüveg (1,7 l-es)
 • 1 kg szilva
 • 4 db egész szegfűszeg
 • 1 rúd vanília
 • 20 dkg kristálycukor
 • 6,5 dl víz

 Szilvabefőtt elkészítése:

Szilvabefőtt
Szilvabefőtt
 1. A cukrot a vízzel fel kell forralni, majd hagyni, hogy teljesen kihűljön.
 2. A kimagozott szilvákat szorosan egymás mellé bele kell tenni a befőttesüvegbe.
 3. Öntsük rá a szilvára az üvegbe a kihűlt szirupot, és adjuk hozzá a szegfűszeget és a vaníliarudat is. Ez utóbbi el is hagyható.
 4. Teljesen az üveg szájáig (akár azon túl is kerüljön a léből), hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben.
 5. Tehető a tetejére a biztonság kedvéért nátrium-benzoát, de ez el is hagyható, ha az üvegek megfelelően lettek sterilizálva.
 6. Tekerjük szorosan az üvegre a zárókupakot, hogy légmentes legyen. (Ha felfordítjuk az üveget és kifolyik belőle, akkor nem elég szoros, vagy nem záródik jól a kupak.)
 7. Egy nagy fazékba (legalább olyan magas legyen, mint az üveg) 3/4 részig vizet kell tölteni úgy, hogy az aljára egy konyharuhát is tegyünk, hogy az üvegek alja ne a fazék aljával érintkezzen, mert szétcsattanhat.
 8. Majd bele kell tenni a befőttesüvege(ke)t.
 9. Tűzhelyre téve nagy lángon gyorsan fel kell forralni, majd mérsékelve a lángot, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon a víz, tovább főzni 20-25 percen át.
 10. Hagyni kell a vízben kihűlni (ez egy fél nap is lehet).
 11. Száraz dunsztba is lehet tenni. Kinek-kinek ízlése szerint.
 12. Aztán mehet a kamra polcára, hogy télen lekerüljön onnan.

Szilvabefőtt száraz dunsztba

Mi ez és miért van jelentősége a befőzési szezonban? A dunsztolás – mely lehet száraz vagy nedves is – a lekvárok, befőttek tartósítására szolgáló technika. Ezzel az eljárással tartósításmentesen tudjuk a befőtteket hosszabb ideig is eltárolni.

Száraz dunsztolás

A száraz dunsztolás során hőkezeléssel tartósítjuk az élelmiszereket. Ez a legtöbbször alkalmazott eljárás, mely során a kész befőttet vagy lekvárt még forrón kell tartani ameddig csak lehet. Tehát, ahogy beletöltöttük az üvegekbe a lekvárt, rácsavarjuk a kupakot, felfordítjuk az üveget, hogy meggyőződjünk róla nem folyik és már mehet is a forró üveg az előre elkészített száraz dunsztba. Ehhez pedig érdemes olyan helyet keresni, ahol nem lesz útban akár egy napig sem és törölközővel, takaróval kibélelt helyet készíteni az üvegek számára. A cél, hogy minél hosszabb ideig, minél magasabb hőmérsékleten tartsuk őket, így a hő sterilizálja a befőzött gyümölcsöt. Ha az összeset beletettük, takarjuk le vastagon és addig tartsuk ott, amíg teljesen ki nem hűltek az üvegek. Ez akár egy nap is lehet.

Nedves dunsztolás

A tárolás hosszú élettartamának biztosításához alkalmazott nedves dunsztolási módszer során a betöltött üvegek hőkezelését, forralását és gőzölését alkalmazzuk. Ehhez egy tágas fazekat használunk, hogy az üvegek kényelmesen elférjenek a gőzben. A fazekunk aljára célszerű valamilyen anyagot – törölközőt, konyharuhát – tenni az üvegek közvetlen érintkezésének elkerülése érdekében, így minimalizálva a repedések kialakulásának kockázatát. Az edényt annyi vízzel töltjük meg, hogy az az üvegek mintegy háromnegyedét ellepje. Ezt követően a vizet forráspontig hevítjük. A csírátlanítás idejét az üvegekben lévő folyadék forrni kezdésekor kezdjük el mérni. A főtt gyümölcsök és gyümölcsléek sterilizálásához 5-15 percnyi forralás szükséges, míg nyers alapanyagok esetén 15-30 perc forralás ajánlott. Paradicsom esetén az időtartam 35-45 perc is lehet, attól függően, hogy az üvegek mérete mekkora.

Szilvabefőtt – Recept Videók:

https://femina.hu/recept/rumos-szilvabefott/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom