Szilvafa betegségei

A szilvafa betegségei sokfélék lehetnek a szél útján terjedő vírusok, baktériumok, illetve gombaspórákkal szaporodó kórok, amelyek a felcsapódó vízzel is terjedhetnek. A beteg fa termésérése lelassulhat vagy meg is állhat. Éppen ezért tanácsos a gyümölcstermő beteg fát a probléma felfedezése után mielőbb kezelni, hogy megőrizze általános jó kondícióját. Kártevők és különböző megbetegedések is okozhatják a levelek, ágak, termések károsodását, melyek ellen védekezni szükséges.

A szilvafa betegségei, kórokozók által 

 • Fekete rák
  A fekete rák a szilvafa egy gombás megbetegedése, mely általában tavasszal jelenik meg egy bársonyos felületű, zöld színű csomóként. A csomó idővel feketére színeződik és megduzzad. Számos helyen megjelenhet a fa ágain, súlyos esetekben a fa törzsén is kialakulhat. A betegség kezelés nélkül fokozatosan súlyosbodik és akadályozhatja az étkezési minőségű gyümölcs beérését. 
 • Tafrinás gyümölcstorzulás vagy más néven „bábaszilva”
  A tafrinás gyümölcstorzulás nevű betegséggel érintett gyümölcs duzzadt, elszíneződött, üreges. A fertőzött üreges gyümölcsök szétrepedhetnek, tovább terjesztve ezzel a betegséget. Ha a betegség egyszer felüti a fejét a fán, minden évben visszatér. A gombaölő szerek segíthetnek, de a megelőzés a leghatékonyabb megoldás.

  A betegség másik tünete az ún. boszorkánysöprű. A beteg fák levelei aprók maradnak, befelé csavarodnak. Az ágak szabálytalanul és nagyon sűrűn nőnek, innen a tünet elnevezése, a fák szinte elsöprűsödnek. A védekezés egyik eleme a fán maradt bábszilvák eltávolítása és a kora tavaszi rezes lemosó permetezés elvégzése. Szerves készítményekkel a virágzás után sziromhulláskor védekezhetünk a legkorábban. 
 • Monília
  A monília szintén olyan, a szilvafát sújtó betegség, amely a gyümölcsöket károsítja. A gyümölcs felületein a sérülésből kiinduló barna rothadás foltok jelennek meg. A fán múmiaként fennmarad, a gyümölcs a tárolóban elfeketedik. A beteg gyümölcsöket fel kell szedni és meg kell semmisíteniA fertőzött vesszőket le kell metszeni, a vessző egészségesnek tűnő 10 centis darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel,melyet szükség esetén később meg is kell ismételni.
 • Baktériumos levélfoltosság
  A baktériumos levélfoltosság a fa lombját támadja meg, és gyakran sokáig észrevétlen marad a levelek fonákján. A hosszan tartó fertőzés eredményeképpen a szilvafa levelei tovább károsodnak: lyukacsossá válnak, a lyukakat pedig a fertőzésre utaló, vörös színű gyűrű veszi körül. Először kora tavasszal jelentkezhet, amikor a fiatal leveleken sárga foltokat okoz. Ezek fokozatosan nagyobbodnak, akár 1–3 cm átmérőt is elérve.

  A foltok idővel élénk narancsvörösre váltanak, a levélszövet vastagodik, a foltok felülete fényes, a levél fonáki része kidudorodik. A fertőzés már a virágzás környékén megtörténik, de megtévesztő, hogy a tünetek csak később, másfél hónap múlva jelentkeznek, ezért a védekezést ellene már a fehérbimbós állapotban el kell kezdeni. Amikor a piros foltok feltűnnek, a védekezés e gomba ellen már felesleges. Erős fertőzés esetén a nyár derekán szinte levél nélkül maradhatnak a fák.

A szilvafa betegségei, kártevők által

 • Poloskaszagú szilvadarázs
  Gyümölcsdarazsak közül a szilvánál a poloskaszagú szilvadarázsnak van különösen nagy jelentősége. Ennek lárvái a gyümölcskezdemény felső részén rágják be magukat. Ki odvasítják azt és a gyümölcs belsejét fekete ürülékkel töltik ki. A gyümölcsdarazsak igen korán tömeges gyümölcshullást okoznak. A szilvatermésen általában még egy nyílás található, ahol a lárva elhagyta a gyümölcsöt. Ha a károsított termést szétnyomjuk, a lárva és a szilva poloskaszagú. A kártevő ellen közvetlenül a virágzás előtt és a sziromhullás után védekezhetünk.
 • Szilvamoly
  A szilvamoly kártétele után a gyümölcs gyakran féloldalasan fejlődik, a berágás felől elmézgásodik, ürülékkel szennyeződik. A nyári nemzedék kártételekor a szilva kék foltos és kényszerérett lesz. A mag körül rágó lárva, teljesen tönkreteszi a gyümölcsöt. Száraz meleg időben kártételük még fokozódik. Rajzása május elejétől kezdődik és egészen októberig tart, így a védekezésnek folyamatosnak kell lennie ellene.
 • Szilvahimlő vagy sarka vírus
  Ezt a vírusos betegséget rendszerint a levéltetvek terjesztik, de a betegséggel érintett gyümölcsfák (beleértve az őszibarackot és a cseresznyét) oltása során is terjedhet. A vírussal egyszer megfertőződött fa sajnos nem kezelhető; célszerű kivágni, eltávolítani a kertből, hogy megelőzhető legyen a közelben álló fák megfertőződése. A tünetek közé tartoznak a leveleken és a gyümölcsökön megjelenő elszíneződött gyűrűk. A levéltetvek irtása is sokat segíthet a megelőzésben.

A kiskert tulajdonosok különböző módszerekkel védekezhetnek a szilvafa betegségei ellen. Az ellenálló, rezisztens fajták szakszerű elültetése eleve lehetőséget ad a szilvafa betegségeinek a megelőzésére. Ha új gyümölcsöst telepítünk, tájékozódjunk előre, mely fajták számára felelnek meg legjobban a kiszemelt terület adottságai. Ne ültessünk fiatal, új szilvafát idősebb, beteg fa közelébe. A beteg korona helyes metszése nagyban segíthet féken tartani a betegségeket.

https://www.tuja.hu/szilva.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom