Szilvafa metszése

Bár a szilva nem egy nagy gondozást igénylő növény, a szilvafa metszése néhány folyamatnál elengedhetetlen. A szilva hazánk egyik közismert gyümölcse, úton, útfélen, a hűvösebb és melegebb hőmérsékletű területeken egyaránt terem. Ha van olyan gyümölcs, ami igénytelennek mondható, akkor az a szilva.

Sem talajban, sem a termőhely fekvésében nincsenek különösebb igényei, bárhol képes jól teremni. Magyarországon a szilvatermesztés tradicionálisnak mondható, gondoljunk csak a szilvapálinkára, ami hungarikumok listáján is szerepel és nemcsak a Békési, de a Szatmári Szilvapálinka is.

A szilvafa metszése

Fája közép nagy, feltörő, kúp alakú koronát nevel. Későn nyíló virágai nagymértékben öntermékenyülők. Későn fordul termőre. Bőtermő, de szakaszosságra hajlamos.

A szilvafák kevés gondozás mellett is szépen fejlődnek, de alkalmanként meg kell metszeni őket.

A szilvafa metszésének szakaszai:

  1. Ha beszereztük a szilvafa csemetéket és az ültetőgödör is készen áll, akkor következhet először az ültetéskori metszés; ugyanúgy, mint az alma-, vagy a körte csemeték esetén. Ültetéskor a friss hajtások mintegy kétharmadát kell lemetszeni.
  2. Az ültetéskori metszést a korona alakító metszés követi az első néhány évben, mely során a vezérágakat körülbelül fele hosszúra kell kurtítani. Ilyenkor a vázágak kialakításához ki kell választani 3 – 4 vesszőt. Ezeket hosszúságuk egyharmadára vissza kell metszeni, törekedve arra, hogy a visszavágott korona vesszők csúcsa azonos magasságban legyen, és a végálló rügyeik lehetőleg kifelé álljanak.

    A visszametszet oldalvesszők csúcsa felett, mintegy arasznyira, vissza kell vágni a korona tengelyét, a sudarat. A következő évben a második ágemelet hasonlóan történik, a különbség az, hogy a legfelső oldalág felett a sudarat el kell távolítani. Fontos, hogy az első és második emelet között 70 – 80 cm távolság legyen, illetve, hogy a vázágak kellően megerősödjenek és a korona őrizze meg a szellős jellegét.
  3. Ezt követően már a fenntartó metszés következik, melyet minden évben ajánlott elvégezni, hogy az egymást keresztező, illetve a zavaró irányban növő, a korona fényellátottságát hátrányosan befolyásoló ágak eltávolításra kerüljenek.  

Szilva metszés:

https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/szilva

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom