Szilvafa

A szilvafa hazánkban a házi kertek szinte legnépszerűbb gyümölcsfája. A nemes szilva vagy európai szilva a rózsafélék családjához tartozik, akárcsak a sárgabarack. Csonthéjas termése fontos gyümölcs, termesztése jelentős. Világszerte más-más fajokat termesztenek, vannak amerikai, és kínai, japán fajok. A szilvafélék rokonsága rendkívül szerteágazó; itt nemcsak fajtakörökről lehet beszélni, mivel már az egyes fajok is igen változatosak lehetnek. A házi szilva mellett ide sorolhatók többek között a ringló szilva, a kökényszilva, a cseresznyeszilva is. 

Szilvafa csoportosítása

Alapvetően két nagy csoportra szokás osztani a hagyományos szilvákat:

  1. az egyikre nagyobb, kerekebb termések jellemzők, és a gyümölcshúsuk kevésbé jól válik el a magtól;
  2. a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket szokás sorolni.

A szilvafa ültetése, gondozása

A szabadgyökerű szilvafa csemetét elültetni, akárcsak az alma, körte vagy őszibarack, illetve más gyümölcsfák esetében is, legalkalmasabb ősszel, október-novemberben a fagyok beállta előtt elvégezni. Konténeres csemeték esetén tavasztól őszig ültethetők. Már a facsemete vásárlása előtt érdemes kiválasztani a helyét és az ültetőgödröt is előkészíteni.

A hely megválasztásánál figyelni kell a napfényigényére és a leendő fa méretével is számolni kell. A gödör aljára ajánlott szerves trágyát tenni, amit a földdel el kell keverni, hogy közvetlenül ne érintkezzen a trágya a gyökerekkel. Ültetés közben már bőségesen meg kell locsolni a csemetét, majd az ültetés végeztével szintén.

Alapvetően a szilvafa nem igényel nagy gondozást, de ahhoz, hogy a szilvafa betegségei megelőzésre kerüljenek és a kártevőket távol tartsuk mindenképpen javasolt a kora tavaszi lemosó permetezés elvégzése. Ezek a betegségek lehetnek a szél útján terjedő vírusok, baktériumok, illetve gombaspórákkal szaporodó kórok, amelyek a felcsapódó vízzel is terjedhetnek. A beteg fa termésérése lelassulhat vagy meg is állhat.

Éppen ezért tanácsos a gyümölcstermő beteg fát a probléma felfedezése után mielőbb kezelni, hogy megőrizze általános jó kondícióját. Kártevők és különböző megbetegedések is okozhatják a levelek, ágak, termések károsodását, melyek ellen védekezni szükséges.

Szilvafák metszése

A szilvafa metszése, mint minden gyümölcsfa metszése évente visszatérő tavaszi tevékenység. A visszavágás egyik legjelentősebb formája az alakító metszés. Ez fontos tényező lehet a termésérésnél és a betegségek elkerülésénél is. A fenntartó metszés a korona kialakítása után következik. Ez a folyamat az elhalt ágak vagy korona belseje felé haladó ágak visszavágását jelenti.

Szilvafa metszés:

https://www.tuja.hu/szilva.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom