Szilvafesztivál

A szilva az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban, így nem csoda, hogy Szilvafesztivál is köszönti a termelőket és látogatókat az őszi szilva szezon során az ország több helyszínén is. Van, ahol már nagy hagyománya van, de van, ahol még most éledezik. Ugyan nagyon keresett az szilva hazánkban, de a régi, méltán szebb napokat látott időszakát szeretnék visszahozni az szilvának.

Ezáltal népszerűsítve keltették életre a legtöbb helyen az azóta hagyománnyá vált fesztiválokat, melyek évről évre több látogatót vonzanak. A fesztiválokon szilva vásárra is lehetőség nyílik, és különböző szilvás sütemények versenye is megrendezésre kerül, hiszen szilvás süti nélkül, nincs szilva szezon és fesztivál sem. Természetesen a népszerű szilvásgombóc sem maradhat ki a sorból!

Szilvafesztivál – Szarvas

Szarvason nagy hagyománya van a szilva termelésnek, hiszen Tessedik Sámuel evangélikus lelkész már az 1700-as évek végén gyümölcsfák telepítésére tanította a földműves gazdák gyerekeit. A környék talaja pedig kedvezett a szilvafák telepítésének. A Körös folyó szabályozásával kiszárított folyómedrek területe pedig miután művelhetővé vált, további gyümölcstermesztésre alkalmas területet adott.

A Szarvasi Szilvafesztivált hagyományosan minden év szeptember első hétvégéjén tartják. A három napos rendezvényen számos kulturális és gasztro programokkal várják az érdeklődőket, mindent a szilva főszereplésével. Különböző recept és szilvás sütemény versenyeken lehet részt venni és szilvapálinka kóstolásra is nyílik lehetőség.

Szilvaszombat – Kétbodony

E Nógrád megyei településen hosszú hagyománya van a szilvaszombatoknak, hiszen 2002-ben indult újtára ez a rendezvény, mely azóta is minden évben augusztus utolsó szombatján megrendezésre kerül. Ezen a napon a kulturális események mellett a szilvásgombócé a főszerep, hiszen itt szilvásgombóc főző versenyt rendeznek.

A gombócokon túl pedig szilvalekvár versenyt is rendeznek. Mindezek mellett különböző néptánc együttesek bemutatókkal és könnyűzenei együttesek különböző műsorokkal szórakoztatják a látogatókat. Kicsik és nagyok is megtalálják a számukra megfelelő programokat.

Göcseji Szilvafesztivál – Szilvágy

Szilvágyon 2006 óta tartanak szilvafesztivált, mely szintén gasztronómiai és kulturális rendezvényekkel indult, majd az évek során igyekeztek mindig valamilyen különleges eseménnyel – szobor avatással stb. – is emlékezetessé tenni a fesztivál szombatokat. Itt is a főzőversenyeken van a fő hangsúly és természetesen a szilváé a főszerep. Az egész nap különleges hangulatban, jókedvűen telik, mind az odalátogató vendégek, mind a vendéglátók részéről.

Szilvafesztivál – Tarpa

A Szatmár-Beregi Szilvanap 2003 óta kerül megrendezésre hagyományosan minden év szeptember végén Tarpán. A világhírű szatmári szilva, a belőle készült szilvalekvár és a szilvapálinka és egyéb zamatos tájjellegű gyümölcspárlatok mind megtalálhatók a rendezvényen. Megrendezésre kerül a szilvából készült ételek hagyományőrző fesztiválja is, itt is mint az összes fesztiválon a szilváé a főszerep.

Szilvafesztivál – Gyomaendrőd

A Békés megyei Gyomaendrődőn is nagy hagyománya van a szilva termesztésnek a Békési Szilvapálinka a hungarikumok listáján is szerepel. Méltán ünnepli évről-évre a szilvát, mely eseményen szilvalekvár főzés és szilvás ételek kóstolója is várja az érdeklődőket. A gyerekeket kézműves foglalkozások és egyéb szórakoztató programok várják.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom