Szilvagombóc torta

A Szilvagombóc torta 2010-ben volt az Ország tortája. Hazánk „születésnapi tortáját” minden évben, hagyományosan a magyarság születésének napján az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be. Ezt megelőzi az Ország tortájának gasztronómiai versenye.

A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén történik. A nyertes torta egy olyan születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágnak fel egy helyen, hiszen a győztes tortákat egész évben országszerte mindenki meg tudja venni és meg tudja kóstolni az ország cukrászdáiban.

2007. óta ünnepelhetünk az Ország Tortájával, amikor a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2007. augusztus 20-i ünnepségre először alkotta meg a különleges születésnapi tortát, mely akkor egy madártejes torta volt. Azóta hagyománnyá nőtte ki magát az esemény, így minden évben nevezhetnek a cukrászdák a saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. 

Szilvagombóc torta

A Szilvagombóc torta 2010-ben nyerte el a megtisztelő címet, melyet 2008-ban már megelőzött egy másik szilvatorta, az egy rumos piskótalapos Szatmári Szilvatorta volt.

A Szilvagombóc tortát a Sulyán Cukrászdában készítette ifj. Sulyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin Veresegyházáról. Ezt a tortát a jól ismert szilvásgombóc receptje ihlette. A vaníliás tejszínkrém, aszalt szilva darabkákkal töltött Sacher-torta lapok között szerepel.

A torta közepébe egy marcipános szilvás desszert van helyezve, amely egy belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás. A kész torta 70% kakaó tartalmú, melyet lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával díszítettek.

Szilvagombóc torták házilag készítve

Ezt a tortát otthon, házilag is el lehet készteni, de azt mindenképpen érdemes tudni, hogy egy bonyolult tortáról van szó. Ez részben amiatt van, hogy szükséges hozzá egy csokoládés piskóta alap, egy sacher torta tészta, vajas krém alap, öntetet és még a szilvavelő is.

Aki kedvet érez hozzá, bátran álljon neki, de nem kezdő háziasszonyoknak való. Aki pedig inkább csak kóstolná, keresse a cukrászdák kínálatában.

http://sulyancukraszda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom