Szilvalekvár hatása az emésztésre

Már az őseink tudták, hogy a szilvalekvár hatása az emésztésre rendkívül jótékony, ezért már a népi gyógyászatban nagy jelentőséggel bírt. Könnyen és gyorsan elterjedt népi tudomány volt – mely a tapasztalatokon alapult -, mert szinte nem volt olyan házi kert, ahol ne termesztettek volna szilvafát.

A rengeteg gyümölcs feldolgozását pedig elsősorban lekvár és szilvapálinka készítésére használták a friss fogyasztáson túl. Hiszen így tudták a többlet gyümölcsöt télire elrakni. A szilvabefőtt készítése kicsit később terjedt el. Hazánkban leginkább a Szatmári térségben van nagy hagyománya, mint ahogy a szilvapálinka főzésének is.  

Szilvalekvár készítése

A szilvalekvár hagyományosan nagy üstökben főtt, rengeteg szilva hozzáadásával. Ez a tevékenység a családtagokat nagy mértékben lefoglalta, hiszen a szilvákat ki kellett magozni – bár volt, ahol magozás nélkül kezdték főzni – majd menet közben szűrték át. A szilvalekvár főzése azonban egy igen lassú, és hosszadalmas folyamat volt, hiszen a kavarásáról gondoskodni kellett, nehogy odakozmáljon.

A hagyományos készítésű házi lekvár cukor nélkül készült és készül, mind a mai napig. Ennek az oka, hogy a szilvának magas a cukor tartalma, amely főzéskor besűrűsödve még magasabb lesz, ezért hozzáadott cukorra már nincs szükség.

Szilvalekvár hatása az emésztésre

Mivel hozzáadott cukrot egyáltalán nem tartalmaz, fogyasztása sokkal egészségesebb, mint az egyéb cukrozott lekvárok esetében. Cukorbetegeknek azonban ez a lekvár is mértékkel fogyasztható. Ugyanis a szokásosan készített lekvárok az egyszerű szénhidrátok (cukrok) kétféle formáját tartalmazzák, a gyümölcsben található gyümölcscukrot (fruktózt), és az édesítés céljából hozzáadott kristályos cukrot (glukózt).

Ez utóbbi az, ami elfogyasztva a vércukrot közvetlenül és jelentősen emeli. A fruktóz a szervezetben (a májban) glukózzá alakul, így időben elhúzódóan és kisebb mértékben okoz vércukorszint- emelkedést. Minél nagyobb az adott lekvár gyümölcshányada (szárazanyag-tartalma), annál nagyobb mennyiségű fruktózt tartalmaz. Mivel tiszta szilvából készül, nagy mennyiségű gyümölcscukrot tartalmaz, ezért mindenképpen odafigyelést igényel.

A szilva önmagában is emésztést elősegítő, illetve hashajtó hatásáról ismert, ez a szilvalekvár eseténem sincs másként. Emésztési problémák, illetve székrekedés esetén ajánlott éhgyomorra elfogyasztani naponta 1-2 evőkanál szilvalekvárt, melynek semmilyen káros mellékhatás nincs. Ha nem állnánk neki az időigényes készítésnek, akkor se keseredjünk el, egyre több helyen kapható a hagyományos, cukor nélkül készített szilvalekvár.

https://www.lekvaroshaz.hu/bolt/lekvarok/gyumolcslekvarok

Vissza a kategória cikkeihez
 

error: Védett tartalom