Szilvalekvár

A szilvalekvár hagyományosan nagy üstökben készül, cukor és minden más hozzáadott anyag nélkül. Hazánkban leginkább a Szatmári térségben van nagy hagyománya, mint ahogy a szilvapálinka főzésének is.  Nagy mennyiség készítésénél általában még a szilvákat sem magozták ki, hanem összenyomkodva, maggal együtt kezdték a főzést, majd szitán történő áttöréssel távolították el a magokat.

Kisebb mennyiségben viszont célszerű főzés előtt kimagozni. Mivel cukor nem kerül bele, ezért a főzési idő jelentős, ezzel számolni kell, ha hagyományos szilvalekvár főzését tervezzük.

Házi szilvalekvár recept

Ez a lekvár cukor nélkül készül. Ennek az oka, hogy a szilvának magas a cukor tartalma, amely főzéskor besűrűsödve még magasabb lesz, ezért hozzáadott cukorra már nincs szükség.

  • Elkészítési idő: 4 óra 40 perc
  • Főzési idő: 4 óra

Szilvalekvár hozzávalók:

  • 3 kg szilva (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • nátrium-benzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Szilva előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás

A lekvár főzésének lépései:

  1. A kimagozott szilvát a könnyebb főzés miatt le lehet turmixolni, vagy összedarabolni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással gyorsítható a folyamat, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
  2. A darabolás után fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  3. Lassan kell melegíteni, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
  4. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  5. Addig kell főzni és kevergetni, amíg a szilvalekvár egy kanálra téve, ha megfordítjuk nem esik le róla.
  6. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  7. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  8. Száraz dunsztban kell tenni (érdemes felfordítani az üvegeket egy fél órára) és abban kell tartani egy napig, majd felcímkézve a mehetnek a kamra polcaira. 

A szilvalekvár tárolása, felhasználása:

Tárolása hűvös, száraz helyen történjen. Évekig eláll ezért, ha címkézzük, érdemes felírni a készítés dátumát is rá. 

Ezt a sűrű szilvalekvárt süteményekbe szokás tenni, például leveles vagy hájas tésztából készített különféle formájú sütemények kiváló tölteléke lehet. A szilvalekvár pedig az emésztésre is rendkívül jótékonyan hat

Szilvalekvár főzés szatmár-beregi hagyománya:

http://www.mamka-lekvar.hu/

Vissza a kategória cikkeihez