Szilvalekváros papucs

A szilvalekváros papucs nemcsak a magukra és az állandó minőségre adó cukrászdák kínálatában található meg, megsüthetjük ugyanis magunk is. A szilvalekváros sütemények nagyon népszerűek és bár sokan nem szívesen állnak neki a tészta készítése miatt, és mert időigényes, a bolti nem vetekedhet az igazi házi készítésű süteményekkel. Ha pedig éppen nincs kéznél szilvalekvár sárgabarack levárral vagy egyéb zamatos gyümölcs lekvárral (ami nem nagyon híg) is tölthetjük. Kiváló vendégváró akár egy kiadós leves után is kitűnő választás.

Szilvalekváros papucs recept

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 2,5-3 dl natúr joghurt vagy kefír
  • 30 dkg sertéstepertő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dkg friss vagy egy csomag szárított élesztő
  • 1+1 db tojás
  • őrölt fehér bors

A töltelékhez és a tetejére:

A diós szilvalekváros papucs elkészítési lépései:

  1. A lisztet mély tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a sót és a közepébe mélyedést készítünk.
  2. A joghurtot vagy kefírt kicsit meglangyosítjuk.
  3. 1 dl joghurtba elkeverjük a cukrot és az élesztőt, valamint a tojást is.
  4. Majd az élesztős keveréket a liszt mélyedésébe öntjük és kevés liszttel elkeverjük majd letakarjuk egy konyharuhával és hagyjuk megkelni, felfutni kb. 15 percig.
  5. Majd a liszthez adjuk a maradék joghurtot vagy kefírt is és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha közepesen lágy tésztát kapunk. Ha nagyon ragadós, lágy, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi lisztet. Ha pedig nagyon kemény, akkor 1-2 evőkanálnyi joghurtot.
  6. Formáljunk belőle cipót és ismét takarjuk le konyharuhával, majd 30 percig pihentessük, kelesszük.
  7. Addig a tepertőt átvágogatjuk, a kemény bőrdarabkákat eltávolítjuk és ledaráljuk.
  8. Majd egy kávéskanálnyi sóval és kevés őrölt borssal összedolgozzuk.
  9. Ezután a kimért szilvalekvárban elkeverünk 2 tojássárgáját, hogy sülés közben ne folyjon ki.
  10. Végül egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  11. Ezután a tésztába beledolgozzuk a tepertőkrémet és vékony téglalap formájúra nyújtjuk.
  12. Majd vágjuk 6-8 cm-es négyzetekre.
  13. A lapokat kenjük meg tojássárgájával és halmozzunk a közepükre 1-1 kiskanál szilvalekvárt.
  14. Ezután egyik csúcsukat felhajtjuk a lekvár tetejére, megkenjük tojással és ráhajtjuk nyomjuk a szemközti tésztacsúcsot.
  15. A sütőpapírra sorakoztatjuk őket és letakarva 25-30 percig pihentetjük.
  16. Majd előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  17. Végül a papucsok tetejét megkenjük a tojással és egy-egy fél diót nyomunk a tetejükre.
  18. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt készre sütjük.
  19. Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
  20. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

TIPP: Érdemes belőle nagyobb adagot is készíteni, mert remekül viseli a mélyhűtést. Amint kihűlnek a papucsok dobozba zárjuk és betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1,5-2 óra) – ezután esetleg 180 fokos sütőben éppen csak átmelegítjük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez