Tartalomjegyzék
A szilvaleves egy igen kedvelt gyümölcsleves a nyári, őszi forró napokon, akárcsak az egyéb gyümölcsökből készült hideg levesek is. Rendkívül népszerű készüljön habarással, vagy pudingporral, nagy sikere lesz. Legízletesebb a friss gyümölcsből készült, de kompótból, fagyasztott szilvából is igazán rendkívüli ízű.
Szilvaleves hozzávalók:
- fél kg kimagozott szilva
- 7 dl víz
- 3 púpozott evőkanál kristálycukor
- 2 dl habtejszín (30-32%-os)
- 1 evőkanál búzaliszt
- 6 db egész szegfűszeg
- 0.5 teáskanál őrölt fahéj
- 0.5 db citrom reszelt héja
Szilvás leves elkészítése:
- A szilvákat alaposan meg kell mosni, kimagozni és felnégyelni.
- Egy lábosba fel kell tenni a szilvákat, majd hozzá kell adni a vizet, a cukrot és a szegfűszeget.
- Forrástól számítva 5 percig kell főzni.
- Amíg fő, a tejszínt csomómentesen el kell keverni a liszttel.
- Majd a fahéjat is bele kell keverni.
- Végül be kell habarni a levest, aztán hozzá kell még adni a reszelt citromhéjat és forralni kell rajta még egyet.
- Szükség esetén cukorral tovább édesíthető. Ki kell hűteni és hidegen ajánlott tálalni.
A szilvaleves – akárcsak bármely gyümölcsből készített gyümölcsleves készíthető pudingporral is, kinek-kinek ízlése szerint. Akár vegyes gyümölcsökből is készíthető leves többféleképpen is, amelyek olyan egyszerűek, hogy kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatnak.
A variációk száma pedig szinte végtelen, hiszen a május végétől kezdődő eper– és cseresznye szezontól kezdődően a nyár folyamán számos ízletes gyümölcs érik, melyekből rendkívül finom gyümölcsleves készíthető.
https://www.lajosmari.hu/recept/118/nyari-vegyes-gyumolcsleves
Vissza a kategória cikkeihez
Címlap kép: Szilvás leves (forrás: https://www.karacsonyiotletek.hu/karacsonyi-fahejas-szilvaleves-recept)