A szilvaleves egy igen kedvelt gyümölcsleves a nyári, őszi forró napokon, akárcsak az egyéb gyümölcsökből készült hideg levesek is. Rendkívül népszerű készüljön habarással, vagy pudingporral, nagy sikere lesz. Legízletesebb a friss gyümölcsből készült, de kompótból, fagyasztott szilvából is igazán rendkívüli ízű.

Szilvaleves hozzávalók:

  • fél kg kimagozott szilva
  • 7 dl víz
  • 3 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 2 dl habtejszín (30-32%-os)
  • 1 evőkanál búzaliszt 
  • 6 db egész szegfűszeg
  • 0.5 teáskanál őrölt fahéj
  • 0.5 db citrom reszelt héja

Szilvaleves elkészítése:

  1. A szilvákat alaposan meg kell mosni, kimagozni és felnégyelni.
  2. Egy lábosba fel kell tenni a szilvákat, majd hozzá kell adni a vizet, a cukrot és a szegfűszeget.
  3. Forrástól számítva 5 percig kell főzni.
  4. Amíg fő, a tejszínt csomómentesen el kell keverni a liszttel.
  5. Majd a fahéjat is bele kell keverni.
  6. Végül be kell habarni a levest, aztán hozzá kell még adni a reszelt citromhéjat és forralni kell rajta még egyet.
  7. Szükség esetén cukorral tovább édesíthető. Ki kell hűteni és hidegen ajánlott tálalni.

A szilvaleves – akárcsak bármely gyümölcsből készített gyümölcsleves készíthető pudingporral is, kinek-kinek ízlése szerint. Akár vegyes gyümölcsökből is készíthető leves többféleképpen is, amelyek olyan egyszerűek, hogy kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatnak. A variációk száma pedig szinte végtelen, hiszen a május végétől kezdődő eper- és cseresznye szezontól kezdődően a nyár folyamán számos ízletes gyümölcs érik, melyekből rendkívül finom gyümölcsleves készíthető.

https://www.lajosmari.hu/recept/118/nyari-vegyes-gyumolcsleves

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Szilvás leves (forrás: https://www.karacsonyiotletek.hu/karacsonyi-fahejas-szilvaleves-recept)