Szilvapálinka

Hazánkban több helyen foglalkoznak szilvapálinka főzéssel, és talán ez az egyik legnépszerűbb pálinka, mely vetekszik azért a kajszibarackból készült gyümölcspárlattal. A Szatmári Szilvapálinka és a Békési Szilvapálinka a két leghíresebb szilvából készült pálinka, melyek a hungarikumok listáján is szerepelnek.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van:

A pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba a nem szép külsejük, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de semmi esetre sem rothadtak.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

Szilvapálinka

A Kárpát-medencében már a 16. század óta jelen van a szilva, melynek már aszalványként is jelentős volt az exportja. Ugyanebből az időszakból van már a szilvapálinkára is van adat. A szilva hosszan érik, nagy a cukortartalma, így kiválóan alkalmas a pálinkafőzésre. Kedveltségét növeli, hogy feldolgozása egyszerű. A paraszti portákon pedig szinte minden háznál akadt néhány szilvafa és sok helyen még az utcákra is szilvafákat ültettek.

Hazánban két gyümölcs is van, amelyből több vidékünkön is régóta főznek pálinkát: ezek pedig az alma és a szilva.  Az alma mellett a szilva ilyen kiemelt alapanyag, amelyből Békésen túl Szatmárban készítenek tradicionálisan pálinkát. A két párlat elkészítésének munkafolyamatai között óriási különbségek nincsenek, eltérő viszont a fajtaösszetétel, hiszen míg az előbbinek legalább 50%-ban kell vörös szilvát tartalmaznia, addig az utóbbinál e fajta tiltólistán van.

Békési Szilvapálinka

Ez a gyümölcspárlat a Kőrösök völgyének 30 km-es körzetében termelt, minőségi szilvából, hagyományos módon előállított gyümölcspálinka. Alapanyaga a Békésen és Békés környékén megtermelt szilva. A termék előállítására vörös szilva (minimum 50%) és egyéb szilvák (besztercei, stanley, ageni) használhatóak. A stanley szilva sötétkék színű, bőven termő fajta, sokirányú felhasználásra alkalmas. Az ageni szilva ibolyáskék színű, húsa félkemény, illatos, édeskés. A belőlük készült párlat tükrösen tiszta, érlelt változata enyhén sárgás színű, kellemes ízű és illatú.

Szatmári Szilvapálinka

A szatmári pálinka szintén eredetvédett magyar pálinka, mely átlátszóan tiszta, az érleléstől halványsárga színű gyümölcspárlat, jellegzetes íz világgal, keserűmandulára emlékeztető magzamattal. Mind a mai napig részben a magjával együtt főzik a pálinkát, mely a párlatnak illatában mandulás, ízében kellemesen kesernyés ízt ad. Alkoholtartalma minimum 40% v/v. Kizárólag szilva felhasználásával készül, a teljesen érett penyigei és besztercei szilvafajta gyümölcséből.

A pálinkák feldolgozásában a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vad őszibarack például intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilágú, mint a szelíd őszibarack esetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Szilvapálinkák (forrás: https://croatia.hr/hu-HU/elmenyek/gasztronomia-es-borkultura/szlavonia/sljivovica-szilvapalinka)

error: Védett tartalom