Szilvaparadicsom

A Szilvaparadicsom nem fajta, hanem fajtasor, ami azt jelenti, hogy több különböző fajta tartozik alá. A paradicsom eredete az amerikai kontinensig nyúlik. A burgonyafélék családjába tartozó növény távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. Világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete, száma, színe, alakja adja.

A szilvaparadicsomok nem annyira lédúsak, így inkább ipari, konzervipari feldolgozásra termesztik elsősorban. Ezek általában a befőző paradicsom fajták, melyek többnyire nagyobb méretűek, és könnyen hámozhatóak. Általánosságban elmondható, hogy determinált növekedésű paradicsom fajták, melyek erőteljes, bokornövekedésű fajták, és bogyóik közel egy időben szüretelhetőek. Kiválóan alkalmasak sűrítmények, lecsók, és egyéb paradicsomos befőzések alapanyagául.

Szilvaparadicsomok jellemzői

 • Jellemzőjük általában az ovális, nyújtott forma, és a magas szárazanyag tartalom, vagyis a lé szegénység.
 • Általában tartósítás céljából termesztik, konzervekbe, szószoknak.
 • Nem annyira lédús, pont emiatt alkalmasabb ipari feldolgozásra.
 • A legtöbb konzervben valamilyen szilvaparadicsomot találunk, szezonon kívül még mindig ezerszer jobb választás az ebből készült konzerv, mint a frissen kapható, íztelen üvegházas fajta.

Szilvaparadicsom fajták

 • Roma VF (a San Marzano egyik variánsa, hibridje)
 • Amish paste (80.napra érő óriás szilva paradicsom, piros finom, rendkívül ellenálló fajta)
 • San Marzano

Hazánkban a Lucullus fajtaként ismert paradicsomok is – mint a San Marzano – ide tartoznak.

 • San Marzano
  A San Marzano kétségtelenül alkalmas friss fogyasztásra, s Magyarországon, szabadföldön régen is leginkább erre a célra termesztették, azonban mégsem erről a falhasználásáról, hanem arról nevezetes, hogy főzésre és konzerválásra egyaránt kiváló.

  Középkései, folytontermő paradicsom fajta. Hosszú, hengeres alakú bogyói 100-130 g-osak, kevés magot tartalmaznak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló, jól hámozható, salátának könnyen szeletelhető. Mivel vastag húsúak és kevésbé lédúsak a grillezésekhez is kiválóan használhatók. De elsősorban a paradicsom szószok, mártások, lecsók és egyéb befőzések kiváló alapanyagául szolgálnak.

A piros bogyók rendkívül egészségesek, magas cukor és C- vitamintartalmúak. Az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében van jótékony hatással a szervezetre.

http://www.szentesimag.hu/paradicsom-hagyomanyos-fajtak

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom