Tartalomjegyzék
A szilvás morzsasüti egy könnyen elkészíthető, nagyon gyümölcsös, zamatos sütemény, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni! A szilvás sütemények a szilva szezon elmaradhatatlan illatos süteményei, melyek további gyümölcsökkel – őszibarack, sárgabarack, alma – tovább variálhatók. Ebben az időszakban készül számos háztartásban a szilvalekvár és ahol sok gyümölcs van, a hordókban gyűlik a szilvapálinka készítéséhez szükséges mennyiség is.
Szilvás morzsasüti recept
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12,5 dkg puha vaj
- 40 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
- 1 csipet só
A bevonathoz:
- 20 dkg tejszín
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg cukor
A szilvás sütemény elkészítése:
- A szilvákat meg kell mosni, kimagozni és negyedekre vágni.
- A vajat fel kell olvasztani egy edényben, majd hagyni kell kihűlni.
- Az átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral, csipet sóval, majd hozzá kell adni a cukrot, a vaníliás cukrot és a felolvasztott vajat.
- Az egészből konyhai robotgépben – először az alacsonyabb fokozatot rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton – morzsa tésztát kell készíteni.
- A tésztamorzsa kb. háromnegyed részét bele kell tenni a kivajazott, kilisztezett sütőformába, és lenyomkodni, elegyengetni benne.
- A tésztán a szilva darabokat el kell oszlatni, egyengetni.
- Majd el kell készíteni a bevonatot, amihez a tejszínt, a tojást, a pudingport és a cukrot habverővel alaposan össze kell keverni, majd ráönteni a szilvák tetejére.
- A morzsatésztát rá kell szórni a szilvák és a puding tetejére.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tésztát kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.
- Miután megsült a süteményt még 10 percig hagyni kell hűlni, mielőtt a formából kivennénk.
- Ha kivettük, szeletelhető és porcukorral még tovább ízesíthető.
A tetejére rakott gyümölcsöt akár almával, vagy barackkal vegyesen is rakhatjuk, így egy recepttel többféle süteményt is készíthetünk, senki nem fogja megunni.
https://femina.hu/recept/szilvas-bogres-suti/
Vissza a kategória cikkeihez