Szilvás muffin

A szilvás muffin egy rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető édesség, mely bármikor elkészíthető, ha egy kis gyors finomságra vágyunk. Szilva pedig az őszi szilva szezonban általában minden háztartásban akad, de ebben a receptben az is jó, hogy szinte bármivel helyettesíthető, nem kell ragaszkodni az eredetihez.

A szilvás sütemények ráadásul bármely alkalomra, vagy alkalom nélkül is készíthetők. Igazán zamatosak a friss gyümölcstől és már az illata is fenséges!

Szilvás muffin recept 

Hozzávalók:

  • 2 bögrényi szilva megmosva, negyedekre vágva
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • fél bögre olaj
  • egy egész tojás
  • egy csomag vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • csipet só

Szilvás muffinok elkészítése:

  1. A megmosott szilvákat kimagozzuk és negyedekre, esetleg még kisebb darabokra vágjuk.
  2. Az előzőleg átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral, a fahéjjal és a csipet sóval.
  3. Egy tálba habosra kell keverni a tojást, majd hozzá keverni a cukrot és a vaníliás cukrot is.
  4. Fokozatosan hozzá kell önteni a tejet és az olajat is folyamatos keverés mellett (lehet géppel is)
  5. Ezután óvatosa hozzá kell adagolni a sütőporral elkevert lisztet is.
  6. Végül a darabokra vágott szilvát is bele kell keverni a masszába.
  7. Vajjal kikent lisztezett muffin formákba kell adagolni, de csak a formák háromnegyedéig töltve tésztával, mert sütés közben megnő.
  8. Előmelegített sütőben közepes lángon, kb.170-180 fokon sütve kb. 20 perc alatt sül meg.
  9. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, elkészült.
  10. Hagyni kell a formában kihűlni és utána könnyedén kiszedhető. 

Ez a recept készíthető más gyümölccsel is (őszibarack, alma, körte), amit nem lehet reszelni, azt kisebb darabokra célszerű vágni. Kerülhetnek bele csokoládé darabok (akár vegyesen fehér és ét csoki is), magok (dió, mogyoró, mandula), de díszíthetők csokimázzal is.

Remekül variálható, ízesíthető, igazán csak a fantáziánk és a készleteink szabnak határt. Fém dobozba téve több napig is eláll, bár ezt ritkán lehet tesztelni, olyan gyorsan elfogy. Akár gluténmentesen is készíthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_szilva

Vissza a kategória cikkeihez