Tartalomjegyzék
A szilvás sütemények rendkívül népszerűek, nemcsak napjainkban, de nagymamáink idején is így volt ez. Hiszen a szilva remek sütemény alapanyag, amely szinte minden ház kertjében megtalálható volt, akárcsak az alma vagy a dió. Nagyon egészséges, népszerű gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett segít az egészségünk megőrzésében is. Hiszen számos – a szervezetünk számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Ráadásul a babák számára is jótékony hatású, érdemes minél hamarabb megismertetni őket az édes-savanykás ízével.
Érdemes belőle a szilva szezonban minél többet fogyasztani, vagy eltenni télire. Hiszen a szilva rendkívül jó le is fagyasztható, de lekvár, dzsem, sőt pálinka és aszalvány is készíthető belőle.
A szilva népszerű konyhai alapanyag, mely számos módon felhasználható. Nyári nagy melegben igazán jó választás a szilvaleves, akár más idénygyümölcsökkel vegyesen keverve is. De az örök, a megunhatatlan: a hagyományos szilvás gombóc!
Szilvás sütemények
A legnépszerűbb sütemények közé tartozik a rétes és a pite, amik a szezon elmaradhatatlan édességei. A házi szilvás lepény időigényesebb, így csak akkor fogjunk hozzá, ha nem rohanunk. Ha idő hiányában gyorsan szeretnénk valami finom édességet készíteni, akkor remek választás a muffin vagy a kevert szilvás süti. De még a szilvalekváros papucsot is készíthetjük egyszerűbben, ha készen vásárolt tésztát használunk hozzá, bár a házilag gyúrt az igazi!
Egyszerű szilvás sütemény
Egyszerű szilvás sütemény – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg puha mangalica zsír
- 25 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
- 5 dkg cukor
- 20 dkg tejföl
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- mokkáskanál só
- porcukor és fahéj a beszóráshoz
Az egyszerű szilvás sütemény elkészítése lépésről – lépésre:
- Langyos tejben fel kell futtatni az élesztőt kicsi cukorral, csipet sóval.
- Az átszitált lisztet össze kell keverni a sóval, a cukorral, a tojással, tejföllel és végül a felfuttatott élesztőt is hozzá kell keverni.
- Az egészet jó alaposan össze kell gyúrni és alaposan kidagasztani. (Lehet dagasztógépben is végezni ezt a folyamatot.)
- Mikor már szép egyenletesre össze lett dolgozva és elkezd emelkedni, hozzá kell adni a langyos, olvasztott zsírt is (a sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért csak a dagasztás végén szabad a tésztába keverni).
- Ezt a lágy kelt tésztát kell duplájára növeszteni kb. fél-egy óra alatt.
- A megkelt tésztát egy kb. 25×35 centi nagyságú sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni, majd egyenletesen belenyomkodni, hogy mindenhová, a széleire is jusson.
- Érdemes még a tepsiben is hagyni kicsit kelni.
- Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A tésztára ráegyengetjük a szilva darabokat, kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába.
- Kb. 25 perc alatt készre sül, de érdemes tűpróbát alkalmazni.
- Mielőtt készre sül még be kell szórni a fahéjas porcukorral.
- Majd még további 5 percre visszatenni a sütőbe. Ez el is hagyható, de így a szilva körül ráolvad a cukor, és finom karamelles íze lesz.
Készíthetjük úgy is, hogy a tetejére rakott gyümölcsöt almával vagy körtével – vagy a szezon más gyümölcseivel – vegyesen rakjuk. Így egy recept alapján többféle zamatos süteményt készíthetünk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez