Szilvás sütemények

A szilvás sütemények rendkívül népszerűek, nemcsak napjainkban, de nagymamáink idején is így volt ez. Hiszen a szilva remek sütemény alapanyag, amely szinte minden ház kertjében megtalálható volt, akárcsak az alma vagy a dió. Nagyon egészséges, népszerű gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett segít az egészségünk megőrzésében is. Hiszen számos – a szervezetünk számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Ráadásul a babák számára is jótékony hatású, érdemes minél hamarabb megismertetni őket az édes-savanykás ízével.

Érdemes belőle a szilva szezonban minél többet fogyasztani, vagy eltenni télire. Hiszen a szilva rendkívül jó le is fagyasztható, de lekvár, dzsem, sőt pálinka és aszalvány is készíthető belőle.

A szilva népszerű konyhai alapanyag, mely számos módon felhasználható. Nyári nagy melegben igazán jó választás a szilvaleves, akár más idénygyümölcsökkel vegyesen keverve is. De az örök, a megunhatatlan: a hagyományos szilvás gombóc!

Szilvás sütemények

A legnépszerűbb sütemények közé tartozik a rétes és a pite, amik a szezon elmaradhatatlan édességei. A házi szilvás lepény időigényesebb, így csak akkor fogjunk hozzá, ha nem rohanunk. Ha idő hiányában gyorsan szeretnénk valami finom édességet készíteni, akkor remek választás a muffin vagy a kevert szilvás süti. De még a szilvalekváros papucsot is készíthetjük egyszerűbben, ha készen vásárolt tésztát használunk hozzá, bár a házilag gyúrt az igazi!

Egyszerű szilvás sütemény

Egyszerű szilvás sütemény – recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha mangalica zsír
  • 25 dkg magozott szilva, hosszában negyedekre vágva
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg tejföl 
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • mokkáskanál só
  • porcukor és fahéj a beszóráshoz

Az egyszerű szilvás sütemény elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Langyos tejben fel kell futtatni az élesztőt kicsi cukorral, csipet sóval.
  2. Az átszitált lisztet össze kell keverni a sóval, a cukorral, a tojással, tejföllel és végül a felfuttatott élesztőt is hozzá kell keverni.
  3. Az egészet jó alaposan össze kell gyúrni és alaposan kidagasztani. (Lehet dagasztógépben is végezni ezt a folyamatot.)
  4. Mikor már szép egyenletesre össze lett dolgozva és elkezd emelkedni, hozzá kell adni a langyos, olvasztott zsírt is (a sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért csak a dagasztás végén szabad a tésztába keverni).
  5. Ezt a lágy kelt tésztát kell duplájára növeszteni kb. fél-egy óra alatt.
  6. A megkelt tésztát egy kb. 25×35 centi nagyságú sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni, majd egyenletesen belenyomkodni, hogy mindenhová, a széleire is jusson.
  7. Érdemes még a tepsiben is hagyni kicsit kelni.
  8. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  9. A tésztára ráegyengetjük a szilva darabokat, kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába.
  10. Kb. 25 perc alatt készre sül, de érdemes tűpróbát alkalmazni.
  11. Mielőtt készre sül még be kell szórni a fahéjas porcukorral.
  12. Majd még további 5 percre visszatenni a sütőbe. Ez el is hagyható, de így a szilva körül ráolvad a cukor, és finom karamelles íze lesz.

Készíthetjük úgy is, hogy a tetejére rakott gyümölcsöt almával vagy körtével – vagy a szezon más gyümölcseivel – vegyesen rakjuk. Így egy recept alapján többféle zamatos süteményt készíthetünk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilva_(n%C3%B6v%C3%A9nyalnemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom