Szilvás süti

A szilvás süti receptek főleg nyár vége felé a szilva szezonban kerülnek elő. A szilva az egyik utolsó nyári gyümölcsünk az alma és a körte mellett, ilyenkor a lekvár és kompótok befőzésénél megmaradt szilvákból természetesen illatos, zamatos szilvás sütemények is készülnek.

Érdemes többfélével is próbálkozni, számtalan remek recept közül válogathatunk.

Szilvás süti recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 15 dkg puha vaj
  • 5 tojás
  • 60 dkg magozott szilva
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • porcukor a szóráshoz

A szilvás sütemény elkészítése:

  1. Először a szilvákat alaposan meg kell mosni, leszárítani, majd kettévágva őket a magjukat is kiszedni. Össze kell keverni a cukrot a fahéjjal és a szilvával összeforgatni.
  2. Az átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral, a csipetnyi sóval.
  3. Egy nagy tálban ki kell keverni a puha vajat a tojásokkal.
  4. Majd kisebb részletekben hozzá kell keverni a sütőporral elkevert lisztet is.
  5. A készre kevert tésztát egy kb. 32 x 25 cm-es sütőformába kell simítani.
  6. 170 fokra elő kell melegíteni a sütőt.
  7. A fahéjas szilvát a tészta tetejére kell rendezgetni egymás mellé.
  8. Majd az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
  9. Ha elkészült hagyjuk kihűlni és porcukorral megszórva tálaljuk.

A tetejére rakott gyümölcsöt akár almával, körtével, kései őszibarackkal – vagy bármely más gyümölccsel – vegyesen is rakhatjuk, így egy recepttel többféle zamatos süteményt is készíthetünk és biztos sikert aratunk vele.

Ez a sütemény nem csak friss gyümölcsből, hanem kompótból, vagy fagyasztott gyümölcsből is készíthető. Fagyasztott esetén figyelni kell arra, hogy a jóval lédúsabb gyümölcs eláztathatja a tésztát.

https://citromhab.blogspot.com/2016/07/szilvas-sutemeny.html

Vissza a kategória cikkeihez