Szilvásgombóc sör

A szilvásgombóc sör egy igazi hazai kézműves sör különlegesség, mely fahéjas ízével rendkívül lenyűgöző. A sör az egyik legrégebbi ital, gyártása már az ókor kezdete előtt ismert folyamat volt. Legismertebb előállítói ebből az időszakból az egyiptomiak voltak. Később a középkorban a sörfőzés a különféle szerzetesrendek köré csoportosult.

A hazai sörfőzés története még nomád őseink korából ered. A sztyeppén lovagló őseink italát búzából, árpából, kölesből, vagy ezeknek keverékéből főzték és végeredménye, egy alacsony alkoholtartalmú sörszerű ital lett. Nagy Károly ideje alatt jelent meg a sörkészítésben a komló használata is, amely az ezredfordulóra már általánossá vált Európában.

Ebben az időben jóval könnyebb volt gabonából előállítani a zamatos nedűt, mert gabona mindenhol volt, mint szőlőből a bort. Emiatt a sörhöz szélesebb réteg hozzájutott, mint a borhoz, így hamar nagy népszerűségre tett szert. A 16. századig különböző fűszereket, gyümölcsöket, fahéjat, tölgyfakérget és más érdekes fűszereket is használtak a sör ízesítésére.

Már az újkorban alakultak ki a különböző erjesztési eljárások, melyeknek megfelelően különböző sörtípusok készíthetők.

Sörtípusok lehetnek az erjesztési eljárás alapján:

  • spontán erjesztésű sörök (lambic): csak Belgium egyes területein főzik ezt a sörfajtát
  • felső erjesztésű sörök: a 19. századig szinte csak ezt a módszert alkalmazták, 16-24 °C-on megy végbe az erjesztés; ez az ale, a búzasörök és a stout sörök jellemzője
  • alsó erjesztésű sörök: a 19. század óta terjedt el, itt a fermentáció 8-12 °C-on történik, ide tartoznak a lagerek, tehát: lager, pils, balti porter
  • hibrid eljárással készülő sörök: ahol keveredik az alsó- és a felső erjesztés különböző elemei keverednek benne

Szilvásgombóc sör jellemzői

A sör alapvetően malátából és egyéb anyagokból vízzel cefrézett, komlóval és más anyagokkal ízesített sörélesztővel erjesztett, széndioxidban dús, alkoholtartalmú ital.

A szilvásgombóc sör összetevői: víz, szilva, árpamaláta, búzamaláta, zabmaláta, laktóz, komló, élesztő, tahiti vanília, só és fahéj, melyek igazán különleges íz világot kölcsönöznek neki. Ha alkalmunk van rá megkóstolni, semmiképpen se hagyjuk ki!

https://www.beerselection.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom