Vörösboros szilvazselé

A vörösboros szilvazselé egy igazi különlegesség az ínyencségeket keresőknek. A szilva egyébként is nagyon népszerű őszi gyümölcsünk, számos recept étel – főleg sütemények, lekvárok alapanyaga. A gyümölcs zselék kevésbé ismertek, mint a klasszikus lekvárok, de számos gyümölcs zselé készíthető vörösborral is.

Akár karácsonyi ajándéknak is készíthetjük, ha csinos, feldíszített üvegekben töltjük. Bármilyen süteménybe, palacsintába, kalácsra, kenyérre felhasználható, de a reggeli ropogós vajas kiflire kenve az igazi.  

Vörösboros szilvazselé recept

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 50 dkg cukor
  • 5 evőkanál vörösbor
  • 3 dl víz
  • 1 dkg citromsav
  • 1 tasak zseléfix
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Szilva előkészítése a befőzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás

A vörösboros szilvazselé főzésének lépései:

  1. Egy nagyobb edénybe a kimagozott szilvát felaprítjuk, majd a vízzel és a citromsavval összekeverjük.
  2.  Feltesszük a tűzhelyre és gyakori kavargatás mellett felforraljuk és további 10 percig főzzük.
  3. Ezután össze turmixoljuk egy botmixer segítségével és egy szitán átpasszírozzuk.
  4. A kimért cukorból elveszünk 2 evőkanálnyit és elkeverjük a zseléfix-szel.
  5. A zseléfixet a passzírozott szilvához adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk.
  6. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét és állandó keverés mellett legalább még egy percig zubogva forraljuk.
  7. Majd levesszük a tűzről.
  8. Hozzáadjuk a vörösbort és ezzel is elkeverjük.
  9. Majd tölcsér segítségével forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe merni és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  10. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  11. Száraz dunsztban kell tenni (érdemes felfordítani az üvegeket egy fél órára) és abban kell tartani egy napig, majd felcímkézve a mehetnek a kamra polcaira. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r

Vissza a kategória cikkeihez